Великият Атанас Голомеев на 70

Атанас Голомеев на 70! Легендарният център, топреализатор на европейските първенства през 1973-а и 1975-а, разкри пред новия брой на сп. „Спринт“, който ще излезе в средата на месец юли, много любопитни истории от живота и кариерата си.

Змея разказа как е получил прякора си, как се е борил и побеждавал най-добрите американски баскетболисти, как е арестуван, за да влезе в казармата и заиграе в ЦСКА. И също – как е започнал с баскетбола от двора на 20-о училище „Тодор Минков“, как се е разминал с НБА и после не е приел умопомрачителна оферта на Барселона, как за 20 цента едва не изпуска страхотно прекарване за 4000 долара в Ню Йорк…

Ето една от историите на Голомеев, която ще излезе в „Спринт“ в по-подробен вид.

Лари Нанс му носи таблата в ресторанта

Един от най-големите играчи в НБА от периода на късните 70-години и началото на 80-те години на миналия век Лари Нанс ми носи таблата с храната в ресторанта. Това стана на универсиадата в Москва през 1973 г. Видя ме в ресторанта и каза „Този играч е много голям и заслужава уважение“. Дойде, взе моята табла и я занесе до моята маса.

Предисторията е, че американците пристигнаха със звезден колежански отбор у нас за контрола преди универсиадата. А дойдоха от Прага, където бяха разбили Чехия с 50 точки.

Тогава брат ми бе преводач на гостите и треньорът го попитал има ли добри играчи в българския състав. Брат ми отговорил: „Има поне четирима много добри. Единият ми е брат. Ще ви вкара минимум 30 точки“. Онзи го изгледал невярващо и му предложил бас на бутилка уиски.

На полувремето водехме с 6 точки, а аз бях нанизал 22. Американският треньор отворил с шут вратата на съблекалнята и крещял „Как тези хамбургери ще ни водят играта!!!“. Имал е предвид, че ние бяхме с неособено висок състав, в който имаше доста яки играчи. А американците по това време не играеха, а просто летяха и ни прескачаха. Е, победиха ни, вкарах им 36 точки, а брат ми си получи уискито.

Месец по-късно след този мач Лари Нанс ми поднесе обяда в Москва...

Още от историите на Голомеев, който навършва 70 години днес, на 5-и юли, очаквайте в новия брой на "Спринт"