Велик Григор би Дел Потро, китайците проговориха български

галерия:

Страхотен Григор Димитров разби с 2:0 сета върлината Хуан Мартин дел Потро на China Open след 7:7 и 7:5 и вече е четвъртфиналист в Пекин. Нашето момче демонстрира голяма воля, защото и в двете части изоставаше с пробиви, но в крайна сметка се мобилизира и го спечели. И то срещу мощен тенисист, какъвто е аржентинската Кула от Тандил.

Направи впечатление, че сериозна китайска агитка скандираше "Хайде, Гришо" и "Българи - юнаци" на чист български език. както обикновено обаче хасковлията се надъхваше след важни точки на английски език. На трибуните в Пекин места бяха заели и българи, които живеят или пребивават временно в най-многолюдната страна в света. те лесно с еразличаваха, защото освен, че не са с дръпнати очи - носеха и родни трибагреници.

Месец и половина след като записа първата си кариерна победа над Хуан Мартин дел Потро по пътя към титлата от Мастърса в Синсинати, Григор Димитров отново не даде шанс на Дел Потро! Григор влезе бавно в мача – сервисът му не вървеше и допускаше много грешки. Още в първия гейм Димитров отрази два брейкбола, но на третия предаде подаването си с двойна грешка. Двамата често влизаха в надигравания на бекхендите и в началото това носеше успех на аржентинеца.

Хасковлията методично се стабилизира и в шестия гейм върна пробива. Българинът игра много агресивно и след като стигна до първия си брейкбол в мача при 30-40, принуди Делпо да сбърка от любимия си форхенд. Седмият гейм премина през 30-30, но след силен сервис и ретур в мрежата, както и „ънфорс“ на аржентинеца от бекхенд, Димитров поведе за първи път в двубоя – 4-3. Последваха три безрпоблемни подавания за сервиращите до 5-5, а 11-ият гейм премина през дюс, преди българинът да си осигури минимум тайбрек, повеждайки отново. Григор натисна да реши сета с нов пробив, но след 30-30 Делпо изстреля два снаряда от сервис – 6-6.

Точно след час игра двамата смениха полетата при 3-3 в дългия гейм, след като българинът на два пъти наваксваше изоставане от минипробив. Битката продължи точка за точка и последва нова смяна при 6-6, а малко по-късно сетът приключи в полза на нашия след двойна грешка на аржентинеца.

В началото на втория сет психологическото предимство още бе на страната на българина, който взе лесно първото си подаване, а третият гейм премина през няколко дюса преди Делпо да удържи. В шестия гейм Димитров изостана 0-15, а после пробва къса в лош момент – 0-30. Малко по-късно Григор отрази два брейкбола при 15-40, но на третия изкара бекхенд слайс в аут – пробив 2-4. В осмия гейм водещият ни тенисист трудно удържа за 3-5, а след това Кулата от Тандил се пропука и българинът навакса брейка.

Опитният аржентинец не успя да се вдигне след така стеклите се обстоятелства и допусна нов пробив в 11-ия гейм, след което нашият приключи мача по безапелационен начин след над два часа битка.