Вечното дерби в топ 50 на най-кървавите футболни съперничества

Авторитетното британско издание "Мирър" постави Вечното дерби между Левски и ЦСКА на 36-о място в света. Островитяните подредиха топ 50 на най-кървавите футболни съперничества, като обявиха от 50 до 31, съобщават колегите от "Меридиан мач". Изданието нарежда най-популярния роден футболен сблъсък дори над мадридското дерби между Реал и Атлетико.

"Мирър" пише за историята на съперничеството между Левски и ЦСКА, което се заражда в комунистическия режим и се пренася в съвремието. Изданието отличава Христо Стоичков като водеща фигура в кървавото съперничество.

"Едно от многото Вечни дербита от цяла Европа. Това българско съперничество се заражда по време на комунистическия режим. Началото му е поставено след два финала за Купата на Съветската армия през 1949 и 1950 година. Двата софийски отбора скоро стават доминиращи сили в българския футбол, а сблъсъците между феновете им са редовни събития. Омразата стига своя връх на финала за Купата на България през 1985 година, когато редица съдийски отсъждания доведоха до масово меле на терена. Това кара комунистическата партия да разпусне и двата отбора, а шестима футболисти получават доживотна забрана да играят. Един от тях е младият Христо Стоичков, но за щастие забраните са отменени и ние успяхме да се насладим на головете на Ел Пистолеро за Барселона, Парма и националния отбор на България", пише "Мирър".