УЕФА отнема точки на Бундестима заради "Sieg Heil!" в Прага

снимка: twitter.com

Националният отбор на Германия може да бъде строго санкциониран от УЕФА с отнемане на точки в надпреварата за класиране на световното първенство в Русия догодина. Причината е скандалът, който предизвикаха около 200 фена на Бундестима при победата на немците с 2:1 над Чехия в Прага, съобщава "Билд". Тогава въпросните привърженици отправяха хитлеристки поздрави от трибуните и скандираха най-емблематичния поздрав на нацистите - "Sieg Heil!".

Европейската футболна централа започва разследване и е съвсем вероятно върлите фенове да се окажат виновници за отнемането на точки от актива на световните шампиони. Те имат 21 пункта, като водят с 5 пред втория в групата Северна Ирландия. 

Това не е първият случай, в който немски запалянковци се забъркват в подобен скандал при гостувания на Бундестима. По време на Евро 2016 върли привърженици на Германия издигнаха нацистки банер на стадиона в Лил.

Наставникът на "маншафта" Йоахим Льов сподели, че е "погнусен от така наречените "фенове" на Германия".

Вицепрезидентът на Германския футболен съюз Райнер Кох пък бе изключително краен към привържениците от инцидента в Прага. Той ги нарече "утайката на обществото" и разкри, че ден преди сблъсъка те са огласявали пражките кръчми с хитлеристки песни и са отправяли нацистки поздрави по улиците на чешката столица.