Трофей или козирка за Левски?

снимка: Булфото
Най-непрозрачният строеж на трибуна е към сбоя край, а защо смятаме така, ще обясним след малко. Повод за тези редове стана едно подхвърляне от онзи ден. Така нареченият изпълнителен директор наЛевски Константин Баждеков заяви не точно в прав, а леко в крив текст, че изграждането на трибуната се отразява на бюджета на клуба. Или ако трябва да бъдем точни, ще го цитираме: „Виждате до колко затруднения в цялостната организация и финансирането на клуба доведе инвестицията в сектор А". Дотук нищо нередно, нали? Нередното обаче е, че досега човекът, който си спечели няколко прякора покрай целия процес, не един и два пъти, тупайки се в гърдите, казваше, че трибуната по никакъв, ама по никакъв начин няма да се отрази на клубната каса. Дори по време на двата трансферни прозореца преди две години Иво Козирката, какъвто е един от последните му прякори, натъртваше на това - строежът няма нищо общо със заплати, с трансфери. И сега се чудим на кого и за какво да вярваме. На Трофея или на Козирката? Защото на този етап няма нито трофей, нито козирка.
 
А уж всичко щеше да е много прозрачно. Ама най-прозрачният строеж на света щеше да е новият сектор А. И всяка стотинка щеше да е с ясен произход и всеки договор с изпълнител и подизпълнител щеше да е публично известен. На официалния сайт на клуба щеше да има специална секция, където един или два пъти месечно щяха да се изнасят данни до какъв етап е строежът, колко пари са изхарчени, какво предстои за следващия месец и колко пари ще са необходими, и откъде ще се вземат. А от събарянето досега минаха повече от 3 години, подобна информация така и не видя бял свят.  
Ние разбрахме, че първоначалният изпълнител „Главболгарстрой" си би камшика, защото Иво Тонев не си плащаше. Не казваме Левски не си плащаше, а Иво Тонев не си плащаше, защото той през цялото време се биеше в гърдите, че абсолютно сам, без никой да му помага, прави всичко. И само той си знае кой и откъде му е пречел. След оттеглилия се строител другите кандидати били съветвани от най-високо ниво да не се захващат. Докато в един момент не се появи „Автомагистрали Черно море АД" Шумен.
Само че до този момент Тонев не е показал черно на бяло колко пари има да получава „Главболгарстрой", по каква погасителна схема те ще си получават парите и това ще се отрази ли на финансирането на клуба. Следващата липса на информация е другият строител -не е ясно дали и те ще получават пари паралелно с „ГБС", или ще чакат, докато Тонев се разплати с първия изпълнител.
 
А да припомняме ли колко пъти пусковият срок бе отлаган? А да припомняме ли как щеше да има търг за името на новата трибуна? А за козирката да издребняваме ли? А мембраната, която чака седем поредни дни температурата да не пада под 8 градуса?
 
И това ми било собственик на клуб, струващ над 30 милиона лева. Извинете, че се бъркаме в личното състояние на босовете на Левски, но трима да не могат да съберат 200 хиляди евро, за европейски лъскав магазин за запалянковци, някак си е учудващо. А наличието на феншоп при откриване на новата трибуна беше повече от задължително. Не трябва да си спец по маркетинг, за да предположиш, че на най-касовия мач, какъвто е този с Лу-догорец, такъв магазин щеше да направи страхотен оборот.
Няма съмнение, че новата трибуна ще бъде много приятно място за гледане на мачове и ще е много по-комфортно и приятно за зрителите. Ясно е, че се искаше здраво дупе, за да се поеме такава отговорност. Но наред с таралежите под мишниците и гръмките слова беше необходимо през цялото време синята общественост да бъде информирана какво, защо, колко, как, откъде.
Сега ще бъде интересно дали останалите акционери в клуба ще се поинтересуват от цялостната документация, да се види колко пари дължиЛевски, а не Иво Тонев. Защото май се оказва, че има промяна в първоначалните планове. Както строежът си беше с отделен бюджет, така вече има индикации, и то не от кой да е, а от изпълнителния директор на клуба, че двете пера се преплитат. Добре де, ами ако обикновените фенове решат да гледат мачовете само от секторите Б и В, как ще бъде изплатен сектор А? А строителите дали ще вярват на сълзи и обещания?
 
Иначе наистина беше доста трогателно, че полагането на асфалт е скъпо. Ама обяснете кой плаща? Все пак ПФК Левски има над хиляда акционери, които заслужават да знаят има ли финансова дисциплина в клуба, или няма. И понеже Иво Тонев е икономист и много държи на финансовата дисциплина, нека обясни с документи горепосочените казуси. Иначе ще вземем да си помислим, че има нещо нередно в цялата работа.
 
Хванат в крачка
Тонев през 2013-а обяви, че отборът не зависи от сектор А
 
Само преди две седмици в Левски сътвориха голям гаф с незнанието за продължителността на договора на треньора Стойчо Стоев. Единият от собствениците Иво Тонев твърдо обясняваше, че споразумението изтича през лятото, но се оказа друго. Неведнъж обаче между думите му и реалностите е имало голямо разминаване. След пресконференцията на Баждеков за стадиона шефът отново бе хванат в крачка. Ще върнем лентата към едно определено изказване на Тонев от септември 2013 година, когато той уж се бе отдалечил от първия отбор, за да отговаря само за стадиона. Тогава Наско Сираков като спортен директор заяви, че приоритет пред клуба е построяването на сектор А, а не първият отбор. Това даде повод на Иво Тонев да отговори и да опровергае информациите.
 
"Феновете не бива да имат никакви поводи за притеснения относно сектора. Поел съм отговорност. Вярвам, че сектор А ще бъде напълно готов за честването на юбилея. В последно време има слухове около строителството на стадиона и сега ще ги разсея. Първо - решихме да не строим сектор А и Б заедно, тъй като може да не успеем да изпълним срока. Освен това, ако бяхме започнали този много мащабен ремонт, трябваше да. играем на "ВасилЛевски". Това допълнително щеше да се отрази на бюджета на клуба. Щяхме да бъдем принудени да платим сериозна сума за наем на съоръжението. Затова решихме да променим проекта си. Веднага след като приключим с този сектор, ще започнем строител ството на друг. Така поетапно ще се направи целият стадион. Колкото до това дали парите за селекция зависят от сектор А - категорично не! Двете неща нямат нищо общо и са съвсем отделни. Не казвам дали има или няма пари за селекция. Казвам, че привличането на футболисти няма нищо общо със стадиона. Тук ще поясня, че сме обезпечили построяването на сектор А, за да няма спекулации", обясни Иво Тонев.
 
Три години по-късно обаче истината се оказва съвсем различна. Обезпеченото строителство на сектор А пък също се оказва не дотам обезпечено.
 

Желю Станков, „Тема Спорт”