Трима българи сред най-големите на клубния Мондиал по волей

Трима национали стартират лъвски битки в клубния Мондиал. Диагоналът Цветан Соколов (Лубе) и посрещачите Николай и Розалин Пенчеви ще защитават цветовете на отборите си Скра (Белхатов) и Персонал (Боливар) на големия форум в Полша, който събра най-добрите осем в света. 

Шампионът на Италия Лубе дебютира в доста интересна група - с полския гранд ЗАКСА (победител в Плуслигата за 2017 г.), първенецът на Латинска Америка Сада Крузейро (Бразилия) и носителят на титлата на Азия - Сармайех Банк (Иран). В историята си бразилският тим има 3 спечелени финала на надпреварата и един загубен, както и едно четвърто място на Мондиала. Останалите двама участници също правят дебюта си на световна сцена с тазгодишното участие. 

Не така стоят нещата в група В - групата на "ветераните" в турнира, пише bgvolleyball.com. Там закономерностите са с обратна пропорционалност - единствено китайският Шанхай се появява за първи път на подобно състезание. И Зенит (Казан), и Скра (Белхатув), и Персонал (Боливар) са имали честта да се качат на почетната стълбичка (или са били на ръка разстояние от нея), а преди това да покажат достойни битки. Пробивът за руския гранд на форума е през 2009 г. в Катар, когато MVP става един бивш национал - Матей Казийски.

Настоящият клуб на Ники Пенчев - Скра, също започва звездното си пътуване в Доха, като записва две втори места в поредни години, а през 2012 г. става трети в света. След четиригодишно отсъствие "жълто-черните" заблестяват отново, и то на родна земя. 

Действащият шампион на Аржентина - Персонал (Боливар) танцува първото си интернационално танго през 2010 г., като емирството отново е домакин на надпреварата. Следва пауза от пет години, в които грандът не се класира за Световно първенство. В 3 от тях достоен заместник е сребърният медалист УПЦН (Сан Хуан). През миналата година двата тима (с българско участие - в лицата на Тодор Алексиев и Николай Учиков) взеха т.нар "wild cards" и дори попаднаха в една група на първенството - Боливар се класира за полуфиналната фаза, където завърши четвърти, като преди 6 години. Днес в редиците му се изявява друга българска гордост - младият национал Розалин Пенчев, който впечатли с изявите си в Световната лига. 

Редно е да отделим подобаващо внимание и на европейските шампиони - Зенит (Казан), събрал в редиците си плеяда звезди на световния волейбол. Руският първенец е почти неизменна част от Мондиала в последните години - печели трето място през 2009 и 2011 г., а четири години по-късно се изкачва до среброто, благодарение на сърцето на отбора - националното либеро Теодор Салпаров. Казанци повтарят успеха и през миналата година. 

Триумф с българско участие винаги има, както се вижда от цифрите по-нагоре. Независимо на коя позиция се класира отборът, винаги е "замесен" един "лъв". На чия страна ще е късметът тази година и ще се издигне ли българският флаг от трибуните в Краков в чест на някое от трите златни момчета, предстои да разберем в следващите 6 дни. 

Ето и програмата на двубоите: 

12 декември

Група А

18:30 ч. ЗАКСА Кенджежин-Кожле - Сармайех Банк 

21:30 ч. Сада Крузейро - Кучине Лубе (Чивитанова) 

Група Б 


18:30 ч. Зенит (Казан) - Персонал (Боливар) 
21:30 ч. Скра (Белхатув)  - Шанхай 

13 декември

Група А

18:30 ч. ЗАКСА - Лубе (Чивитанова) 

21:30 ч. Сада Крузейро - Сармайех Банк 

Група Б 

18:30 ч. Зенит - Шанхай 

21:30 ч. Скра - Боливар 

14 декември

Група А 

18:30 ч. ЗАКСА - Сада Крузейро  

21:30 ч. Лубе - Сармайех Банк  

Група Б 

18:30 ч. Шанхай - Боливар 

21:30 ч. Скра - Зенит