Трансфер на Грифин: какво го чака Клипърс?

На 29 Януари баскетболния свят се разтресе от неочаквана новина – Блейк Грифин напуска Клипърс.

Слухове за възможен трансфер на Грифин се носеха две седмици преди това, но все пак фенове и аналитици се съмняваха, че Клипърс ще намира достойна замяна на един от най-добрите си играчи и трансферът ще провали.

Въпреки това вече на 29 януари стана известно за прекратяване  на сътрудничество на Блейк Грифин с тима, в който той прекара  около 9 години. Ръководството на Клипърс продаде тежкото си крило, петкратният участник в „Мача на звездите“, в Детройт Пистънс.

За звездния си играч тима от Лос Анджелис получи защитника Ейвъри Брадли, крилото Тобиас Харис, центърът Бобан Марианович, както и няколко бъдещи кръгове на Пистънс на Драфта. Според букмейкър Stakers.com, освен Грифин, Клипърс замени още няколко играчи. Заедно с крилото, за Детройт заминават Уили Рийд и Брайс Джонсън. Право на избор на играч на Драфт, който Детройт предаде на Лос Анджелис, ще има защита от 1-и до 4-и кръг от 2018 до 2020 година.

Сега Клипърс също планира да проведе преговори с други отбори по въпроса на ДеАндре Джордан и Лу Уилямс. По този начин ръководството на отбора се надява да получи допълнителни кръгове на Драфт и увеличи броя на млади и перспективни играчи в отбора.

Блейк Грифин беше в първия кръг на Лос Анджелис Клипърс на Драфта през 2009 година и досега това беше първият му и единственен отбор в кариера. На 1 юли той подписа контракта на пет години с обща заплата 171 милиона долара. Ясно е, че той има намерение да свърши кариерата си в Клипърс.

Точната причина на трнсфера му не е ясна. Най-вероятно е, че много чести травми на площадка накара ръководството на отбора да се откажат от един от най-известните си играчи. Въпреки че в този сезон той пропусна някои мачове, все пак Грифин има доста добри показатели – 22,6 точки, 7,9 борби и 5,4 асистенции. Макар че това не помогна на Клипърс да влезе в  плейоф. Сега отборът заема девето място на запад.

Тобиас Харис, крилото на Детройт Пистънс, същто извиква интерес. В този сезон той вече записа средни показатели от 18,1 точки, а също така 5,1 борби. Също така, през лятото свършва контракт на Ейвъри Брадли, който през лятото премина от Бостон и известен с навика си да играе в защита и този сезон взе 15 точки средно. Положението на Пистънс прилича на Клипърс: в турнирна таблица те също заемат девето място. Обаче, за разлика от западен отбор,Детройт още може да се бори за място в плейофа.

Такива резки промени в състава на отбори от страната на ръкводството може да се предвиди вече когато Крис Пол беше продаден на Рокетс. Ясно е, че в близко бъдеще Клипърс чакат кардинални промени и, възможно, следващия, кой ще напусне отбора, е ДеАндре Джордан. За по-нататъшни промени в състава на отбора, а също за резултати на игри, следете на www.stakers.com.