Това, което не те убива, те прави по-силен – възраждането на Тиаго Силва

снимка: Guliver/Getty Images

Невинаги старанието и усилията водят до нещо добро. В годината преди Световното през 2014 година Тиаго Силва прекара всеки ден от живота си в подготовка и мечти за спечелването му.

За честта да вдигнеш най-голямата награда във футбола над главата си и то пред собствена публика. Преди 1/8-финалния мач на Бразилия срещу Чили Тиаго Силва бе толкова съпътстван от емоции, че не успя да сдържи сълзите си.

Когато срещата достигна до изпълнението на дузпите, напрежението се оказа твърде голямо за него и той не можа да го преодолее. Той се провали отново. Още по-лошо, той бе капитанът на Селесао в тази среща.

Когато дойде ред на защитника на ПСЖ да бие дузпа, той не можа да го направи и даде възможността на свой съотборник. Бразилия успяха да спечелят дузпите, с 3:2, благодарение на Неймар, но критиките към Силва започнаха веднага след мача.

Стигна се до доста далеч, като дори бивш играч на домакините на Световното го нарече „плачещо бебе“.

„Тиаго е уважаван като лидер на отбора, но този мач не бе добър за неговия имидж. Това наистина бе момент на върховно напрежение и всички ние очаквахме различно поведение, особено на нашия ключов играч.

Ние обаче не може да се сърдим на това, което направи Тиаго Силва. Винаги е по-трудно, когато си домакин на такъв форум“, заяви, в защита на Тиаго, Жилберто Силва.

Това изказване не попречи на нападките и всичко, което се случваше нямаше как да не повлияе негативно на защитника. След това стана още по-лошо. Бразилия загуби с 7:1 от Германия в следващата фаза и още веднъж основен виновник за провала бе Тиаго Силва.

Бразилецът обаче успя! Той опровега отново всички свои критици. От началото на 2015 година той е в изключителна форма и представянето му е отново това, за което Паоло Малдини го сравни с Франко Барези и Алесандро Неста и го нарече „перфектният защитник“.

Миналото на Тиаго Силва никога няма да го остави намира, но той знае, че това, което успее да направи в бъдеще, може да му послужи като своеобразна защита от нападките. И както той знае най-добре - „Това, което не те убива, те прави по-силен от всякога!“