Тони Велков: Аз ще си тръгна последен от Локомотив

галерия:

снимка: bulphoto.com

Локомотив София изживява може би най-тежкия си период в историята. Няма стадион, отборът се разпада с всеки следващ ден, а собственикът Николай Гигов е на крачка да се откаже от клуба. Един човек обаче не е изгубил надежда за столичното Локо. Треньорът Антон Велков, който е израснал в този отбор и дава мило и драго за него. Направи първи стъпки в професията като помощник на Стефан Грозданов, сега е начело на тима. Едва ли има по-тежка обстановка за работа, но Велков твърди, че ще се бори до последно за доброто на отбора. А ако най-лошото за Локомотив се случи, той ще си тръгне последен от Надежда.


- Г-н Велков, директно към най-важното - ще го има ли Локомотив София след Нова година?
- Труден въпрос. Ако кажа, че положението е тежко, ще прозвуча доста оптимистично. Катастрофално е. По цял ден съм на стадиона, но и аз не знам какво ще се случи в следващите дни.


- Какво ви казва собственикът на клуба г-н Гигов?
- С него разговаряме постоянно, но единствените му думи са, че чака 16 декември, когато ще има решение относно собствеността на стадиона. Страшното наистина ще дойде, ако не го получи. Тогава бъдещето на отбора ще се реши от Общото събрание на УС, което обаче е насрочено чак за 9 януари. За мен това обаче е прекалено късно. Аз специално не знам какво да правя. Не знам нито дали ще има селекция, нито дали ще има подготовка. Признавам си, че съм уплашен и ядосан. Тежко ми е, когато виждам и отчаянието на другите хора в управата, а те наистина са силни мъже, но се намират в безизходица. Не можете да си представите колко отчайващо е настроението. Всички са свалили гарда. И с основание.


- Има ли вариант някой от по-старите и опитни футболисти да остане до началото на януари?
- Аз специално не вярвам. В дните на тежка криза дори започнахме да се шегуваме, че през пролетта ще се наложи Явор Вълчинов, Коилов, Дончо Донев отново да обличат екипа и да излизат на терена.


- Вариант ли е да до-играете шампионата с юноши?

- Това ще бъде престъпление спрямо децата. Те са малки. Ще ги смачкат много бързо. Колкото и несъстоятелно да звучи сега - аз мисля за селекция. Водя преговори с играчи. Спрял съм се предимно на футболисти, които ще бъдат или са свободни агенти. Търся момчета с качества и опит, които обаче нямат големи финансови претенции, защото аз не знам какво да им кажа и какво да им обещая.


- Има ли лъч надежда от Галя Топалова? Появиха се информации, че е поканена в управата от члена на УС Иван Василев.
- Това не отговаря на истината. Няма такива преговори.


- А възможно ли е г-н Гигов да продаде отбора?
- Нямам представа. Ако е решил наистина да се оттегли, се надявам да се появи нов инвеститор и благодетел, който да спаси Локомотив. На този етап обаче г-н Гигов не казва нито евентуална цента, нито какво смята да прави.

 

- Локомотив няма стадион, играчите си тръгнаха. Какво ще получи един евентуален нов собственик?
- Името и около два милиона лева дълг. За съжаление. Лошото е, че в последните години в клуба не е имало финансова политика. Харчели са се пари и никой не си е правил сметката за бъдещето.


- Защо и вие не си съберете багажа и не напуснете?
- Аз ще си тръгна последен от този стадион. Когато ръководството ме покани да поема отбора, бе наясно с това. Те знаеха, че обичам Локомотив и ще работя независимо от обстоятелствата.


- Без да търсим интрига в отношенията ви с Диян Петков, толкова слабо подготвен отбор ли заварихте, че след края на първия полусезон Локо е близо до изпадащите?
- Нито за секунда не съм се съмнявал в качествата на колегата ми. Истината е, че още тогава някои от играчите са отказвали да тренират. Често някои от тях са си намирали повод да не присъстват на заниманията или просто са отбивали номера. Аз опитах да затегна дисциплината и твърдя, че на моменти показахме и нелоши игри, но...


- Обиден ли сте на играчите, които сега напускат?
- Не, не. Те искат да подсигурят бъдещето си. При нас всичко тъне в неизвестност в момента.


- Появиха се и спекулации, че са залагали срещу себе си в мачове на Локомотив...
- Това според мен са глупости и не мога да го повярвам.

 

- Как ще коментирате феновете, в този тежък момент за отбора повече помагаха или пречеха на тима с поведението си?

- Аз никога не съм имал проблем със запалянковците. Те винаги са били до нас. Усещам, че ги боли за клуба, и разбирам отчаянието им. Надявам се напролет да има по-добри дни за всички ни.