Тина Мазе спечели първия слалом за сезона

галерия:

снимка: БТА/AP

Двукратната олимпийска шампионка от Сочи 2014 Тина Мазе (Словения) спечели първия женски слалом за сезон 2014/15 във финландския зимен център Леви, с което постигна общо четвъртата си кариерна победа в най-техничната дисциплина.

Словенската снежна кралица, която спечели големия кристален глобус през 2013-та година, имаше солидна преднина след първия манш от близо половин секунда пред шведката Фрида Хансдотер. Мазе даде четвърто по сила време при второто си спускане на пистата, но въпреки това успя да запази основната част от аванса си и с общо време от 1:55.15 минути да бъде по-бърза с 0.34 секунди от Хансдотер.

4124368

За Хансдотер това е десетият път, в който остава на крачка от победата в слалом, като има само една победа в кариерата си за Световната купа по ски алпийски дисциплини – в слалома в Кранска гора миналия сезон.

4124370На трета позиция се нареди австрийката Катрин Цетел с изоставане от 0.52 секунди, като нейна основна конкурентка за последното място на подиума бе друга шведска звезда в ските – Мария Пиетилае-Холмнер, но нейният пасив бе 0.59 секунди и трябваше да се задоволи с 4-та позиция.

Норвежката Нина Льосет остана пета, а топ 10 допълниха Мари-Мишел Ганьон, Шарка Страхова, Мишел Жизен, Никол Хосп и Александра Даум. Домакините нямаха сериозни амбиции специално в тази дисциплина, но бяха разочаровани да видят как и четирите им представителки не успяха да завършат първия манш.

Олимпийската и световна шампионка в дисциплината и миналогодишна убедителна победителка в Леви Микаела Шифрин, която спечели първото състезание от Световната купа по ски този сезон в Зьолден, направи разочароващ първи манш и не успя да подобри значително времето си при второто спускане, като в крайна сметка остана 11-та в крайното класиране с пасив от 2.07 секунди.

С днешната си победа Мазе вече изравни броя на успехите си от миналата кампания в Световната купа. В шампионския си сезон 2012/13 словенката спечели 11 старта, два от които в слалома, като вече е само на една победа в най-техничната дисциплина от националния рекорд в това отношение на Спела Претнар (5 успеха).

4124369