Тенис турнирът Sofia Open е пред провал

Проблемите около тенис турнир в София, който трябва да се състои в началото на февруари, са станали повод за сериозни съмнения около неговото провеждане през последните месеци. През декември бе обявено, че турската компания "Гаранти Коза" се оттегля като генерален спонсор - нещо, което се е случило далеч по-рано. 

Последвали са спешни срещи и разговори от страна на президента на Българската федерация по тенис Стефан Цветков в търсене на нови спонсори, които да гарантират провеждането на състезанието. В продължение на седмици той е пазил информацията да не се разпространи, докато е уверявал хората, че всичко е наред. 

Въпреки постоянното издигане в последно време на президента на БФ Тенис Стефан Цветков в международните тенис организации, интересът към турнира в София става все по-малък. На този етап има само един спонсор, като не е ясно в какъв размер ще е неговата подкрепа, а по същото време миналата година организацията бе подсигурена.

Дубайската компания, която притежава лиценза за турнира, обяви, че той ще се състои, а БФ Тенис се зае с организацията. Организаторите получават редовно подкрепа и финансиране от държавата. През 2016 г., когато бе първото издание, бюджетът на състезанието бе 2 800 000 лв., като Министерството на младежта и спорта подпомогна организацията с 500 000 лв. Договорът за турнира в София изтича тази година и бъдещото му провеждане в България е под сериозни въпросителни.

Разликата се усети още при подаването на заявки от страна на тенисистите, съобщава sportal. Финалистът от миналата година Давид Гофен и Доминик Тийм, който в предишното издание бе поставен под №1, предпочетоха да не играят в София. Това направи и шампионът от 2016 г. Роберто Баутиста Агут, който в момента е 21-и в световната ранглиста. Така единственият участник от топ 20 е Григор Димитров.

Григор, който миналата година изнесе турнира на гърба си, е заявил участие, но и той най-вероятно не е останал очарован от ниското ниво, което се очертава. Миналата година феновете се стекоха да подкрепят най-добрия български тенисист, но интересът не беше голям извън неговите мачове. Сега зрителите едва ли ще се тълпят да гледат младата корейска надежда Хьон Чун.

По всяка вероятност в щаба на най-добрия български тенисист не са били информирани за проблемите с турнира, като са уверявани, че всичко върви по план. За участието на Григор Димитров бе обявено в края на октомври, като на пресконференцията присъстваше представител на "Гаранти Коза", а компанията най-вероятно по това време вече е била взела решението да няма нищо общо с турнира.