Световната лига е приоритетът за националите по волейбол

снимка: poland2014.fivb.org

Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов е роден на 14 юни 1973 г. в София. Той е дългогодишен капитан на държавния ни тим, треньор стана през юли 2014 г. Кариерата му на наставник стартира през 2010 г. в турския „Зиратбанк“ (Анкара), от 2011-а е начело на руския „Газпром Югра“, а година по-късно застава начело на „Губерния“ (Нижни Новгород), където е и сега.

- В какво настроение завършвате сезона в Русия, г-н Константинов?

- Изпълнихме задачата да влезем в плейофите, за повече сили нямахме. Както се знае, имахме финансови проблеми и трябваше да се правят икономии. Играхме без основен играч като Николай Павлов и само с един чужденец - Виктор Йосифов, не става. А и той имаше проблеми с контузии.

 - Кризата удари и волейбола в Русия, отмина ли вече?

- Още не е, но това е свързано и с държавата, защото повечето клубове са на бюджетна издръжка.

 - Какво е бъдещето на вашия клуб „Губерния“?

- Най-вероятно ще се отива на по-икономичен вариант, има дългове, които трябва се изплатят.

- Вашето място в плана за икономии?

- Не е ясно, има вероятност да потърся нещо ново. Конкретно обаче още няма нищо, само разговори.

- Националният отбор помага ли в ситуацията?

- Когато поех отбора, това не е било сред целите ми и до този момент не съм го използвал като трамплин. Търсили са ме на базата на контактите ми от годините като състезатели, после и от работата ми като треньор са оставали доволни. Досега националният отбор не ме е „продавал“. При всички положения е престижна позиция, но моето съгласие за националния не е било с рекламна цел.

- Какво е състоянието на Йосифов?

- След контузията на световното в Полша изкълчи глезен на другия крак, после имаше проблем с рамото заради липсата на мачове. Сега е добре.

- А как са останалите национали, вероятно имате информация?

- Доколкото мога - следя всички. Хубаво е, че има трима-четирима, които са на ниво и в добри отбори. Двама играха и финал на Шампионската лига, а Ники Пенчев е израснал много в Полша. Соколов прави добър сезон в Турция, Салпаров имаше по-малко мачове в Европа, но това може и да е за добро, защото няма да е толкова уморен. Виктор също играе вече редовно. Притеснителното е, че друга част от състезателите не са редовно в мачовете и така губят игрова практика.

- Сред тях е и капитанът Тодор Алексиев, нали?

- Във втората половина от руското първенство - да. Взеха друг посрещач и Тодор често остава резерва. Същото е положението и с Тодор Скримов в Италия. Мирослав Градинаров не играеше редовно като посрещач, а ние го искаме на този пост. Най-важното е как волейболистите действат в клубовете, там тренират повече и се напасват.

- Защо се бавите с обявяването на разширения състав?

- Задържаме го до последния момент, за да избегнем дори и минимален риск да не се получи контузия в последния момент. Списъкът е от 25 души и ще има разделение с цел европейските игри в Баку и Световната лига. Разбира се, някои играчи ще ги има и в двата списъка.

- Искахте Матей Казийски в отбора, ще го има ли?

- Не е в списъка за Световната лига и за Баку. Чух се с него, разбрахме се да продължим да говорим след лигата. Засега толкова по тази тема.

- Да очакваме ли изненади в списъка?

 - Трудно е да се намерят такива. Ако е изненада това, че ще повикаме повече разпределители - между пет и седем...

  - Каква е стратегията ви и приоритетите тази година за състезанията?

- Тук вече има изненада - последната информация за олимпийските квалификации е, че точките от европейските игри в Баку за континенталната ранглиста няма да са толкова важни. Влизането в квалификациите за Рио, което е най-важното, ще става от ранглистата на Международната федерация (ФИВБ). Това променя стратегията ни и означава, че приоритет става Световната лига, а не турнирът в Баку. Ще придадем повече тежест на лигата и в Азербайджан ще играе по-експериментален състав. Все пак голямата цел е олимпиадата Рио 2016 и всичко ще се подчини на нея.

 - Говори се, че Георги Петров може да ви стане помощник?

- Разглеждахме неговото име, но за този период той е зает с националния на Саудитска Арабия. Ще бъде с нас за европейското. За мачовете в Баку отборът ще бъде воден от треньор от българското първенство. Но кой - все още обсъждаме. Няма да е Найден Найденов, който ясно и категорично каза, че може да бъде само старши треньор. Него не сме го разглеждали.

- С какво настроение влизате във втората си година с националния?

 - Все още съм оптимист, че имаме потенциал, най-важното е момчетата да са здрави. Второто нещо е да направим добра подготовка и за лигата, и за европейското. Трябва да изградим стил и автоматизъм, който ни липсваше на световното през миналата година в Полша.

- Каква ще е ролята на ветерана Владимир Николов, който се връща в тима?

- Вероятно той няма да бъде на дългото пътуване за мачовете от лигата, но ще е на линия за финалите у нас, на които играем по право, и за европейското.

- Освен Казийски някой друг отказа ли ви?

- Има още един отказ, но не е толкова важно. В националния се играе с желание.

- Имате ли яснота за контроли?

- Ясно е само, че отказахме да пътуваме в Бразилия заради умората от часовата разлика. В контакти сме с няколко европейски отбора, но няма нищо договорено. На практика мачовете от лигата преди финалите са си като контролни.

Вестник "Труд"