Стефка Костадинова откри първия зимен младежки олимпийски фестивал (СНИМКИ)

галерия:

снимка: МФВС

Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова откри днес първия зимен младежки олимпийски фестивал под мотото "Да открием олимпийските надежди на България", който започна в ски курорта "Картала" в Рила край Благоевград.

 

Олимпийската шампионка и световна рекордьорка във високия скок Костадинова заедно със заместник-министъра на физическото възпитание и спорта Иван Ценов, генералния секретар на БОК Белчо Иванов и областния управител на Благоевград Костадин Хаджигаев връчи наградите и на първите призьори в състезанията.

 

В тях участват 196 млади таланти от 12 клуба в страната, които днес и утре се състезават в три вида спорт - алпийски ски (гигантски слалом), ски бягане и сноуборд. Момчетата и момичетата са разделени в две възрастови групи - кадети, родени през 1997/1998 г., и момчета и момичета, родени през 1999/2000 г.

 

Стефка Костадинова каза, че подобен зимен олимпийски фестивал, който дава шанс за изява на най-младите олимпийски надежди и бъдещи шампиони, се организира за първи път, благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на физическото възпитание и спорта.

 

"Вече четири години подред Българският олимпийски комитет организира летни младежки олимпийски фестивали в курорта "Албена", където участват над 500 деца", отбеляза тя. "Някои от тях вече продължават в големия спорт - в леката атлетика, борбата, волейбола, баскетбола, бокса...

 

Искам да благодаря за подкрепата на Министерството на физическото възпитание и спорта и се надявам, че от тези деца ще излязат бъдещите европейски, световни, олимпийски шампиони и медалисти.

 

Искрено вярвам, че България би могла да има и една нова Екатерина Дафовска или Петър Попангелов. Знаем, че страната ни се представя по-силно досега в летните олимпийски игри и по-слабо - в зимните, но се надявам, че успехите и в зимните спортове ще бъдат много повече занапред", каза Стефка Костадинова, цитирана от БТА.

 

Председателят на БОК съобщи, че тази година ще премине под знака на 90-годишнината на БОК. Сериозна работа чака бъдещите български участници в зимните олимпийски игри в Сочи през следваща година, които трябва да покриват олимпийски нормативи, отбеляза тя и им пожела успех.

 

 

На отлично подготвеното трасе "Картала" младите надежди на България показаха завидни технически умения и накараха присъстващите да вярват, че в следващите години страната ни ще има повече успехи в зимните спортове.

 

Утре от 10:00 часа е стартът в ски бягането, а от 13:00 часа ще се проведе награждаването на победителите и официалното закриване на първия по рода си в България зимен младежки олимпийски фестивал.


Класиране, първи ден:

 

Алпийски ски

 

Момичета младша възраст
1. Гергана Заднепровска - Витоша ски
2. Петя Топузова - Юлен
3. Мира Гелова - Витоша ски

 

Момчета младша възраст

1. Венчо Дамянов - Юлен
2. Асен Мавриков - Юлен

3. Христо Гърменов - Юлен

 

Момичета старша възраст

1. Лорита Стоименова - Чамкурия
2. Даниела Елинова - Юлен

3. Вероника Ергина - Банско

 

Момчета старша възраст

1. Йоан Тодоров - Юлен
2. Радослав Дулев - Юлен
3. Георги Околски - Чамкурия


Сноуборд

 

Момичета
1. Лиа Манчева - Блейд
2. Боряна Минковска - Бороборд

3. Петя Петрова - Бороборд

 

Момчета

1. Васил Въжаров - Блейд
2. Виктор Кузов - Блейд
3. Радослав Стефанов - Бороборд

 

Най-перспективен състезател:

Момчета алпийски ски: Асен Мавриков - Юлен
Момичета алпийски ски: Кристина Милова - Паничище