Сирия съхрани мечтата за Мондиал в едно далечно "домакинство" (ВИДЕО)

снимка: twitter.com

Сирия е на прага да пренапише футболната си история и за пръв път да се класира на световно първенство. Възпитаниците на Айман Хаким измъкнаха равенство 1:1 срещу Австралия в домакински плейоф от първи кръг за класиране на Мондиал 2018. Домакински обаче не е точната дума, защото сирийците "приеха" своя противник на 4500 мили от дома - в Малайзия. От 2010 година насам Сирия не играе в родината си заради нестихващото военно положение.

Това обаче не попречи на футболистите на "домакините" да съхранят надеждите на цяла една нация за участие на планетарния форум. Сирийците губеха в резултата до 85-ата минута. В 40-ата Роби Крузе наказа стража Ибрахим Алма след перфектен удар отблизо и поведе "кенгурата" напред в резултата.

Те можеха да увеличат аванса си, но гредата спаси Сирия през втората част. Тимът на Айман Хаким също отговори с удар в страничния стълб преди да дойде точната дузпа на Омар Ал Сома в 85-ата минута. Той бе безкомпромисен от бялата точка и хвърли бомба на стадиона в Малака, тъй като феновете изригнаха от радост.

Така на 10 октомври в Австралия ще се реши кой ще продължи пътя си към Мондиала - фаворитът Австралия или мечтаещата Сирия. Победителят от тази битка ще играе два мача срещу 4-ия от Зона КОНКАКАФ за директно класиране на световното първенство в Русия през 2018 година.