Шведите плюят по българския футбол: Уреждате мачове, а се опитвате да излезете от калта

снимка: twitter.com

Шведските медии плюят по футбола в България в навечерието на световната квалификация между родните национали и "Тре крунур". Най-авторитетният таблоид в скандинавската страна "Aftonbladet" излезе със статия, озаглавена "Една футболна страна, която се опитва да излезе от калта", представяйки живота у нас не само във футболно естество. Журналистът Симон Банк е автор на публикацията. Той е пристигнал в София отново след 12 години, когато поводът отново е бил мач между двата тима, пише "Спортал". Сега той изказва открито погнусата си от родния футбол.

"Това е държава, която е на дъното на всички световни индекси по прозрачност. Корупцията се спуска навсякъде и вярата в държавата е на ниско ниво. Футболът не се различава от това, даже напротив, ситуацията е още по-зле. Преди седем години доклад на ЦРУ твърди, че през комунистическия режим големите отбори са били под егидата на армията и полицията, а сега са под ръководството на криминални хора. Една голяма и горда футболна страна, която стига до полуфинал на световно първенство през 1994 играе мачовете си на фона на куршуми. Президенти на клубове редовно са екзекутирани, уреждат се мачове, публиката си тръгва от стадионите, големи отбори като Левски и ЦСКА изчезват и се появяват пак. Когато “Fifprо” публикува доклад за състоянието на футбола в Източна Европа става ясно, че един на всеки седем футболисти в България е получавал предложение да участва в уредени мачове", пише Банк.

"София е същата, каквато я помня от последния път, но жегата е по-голяма. Улиците из града не са реновирани, а шофьорите на такси се опитват все още да ти вземат 500 крони (около 50 евро б.п.) за пътуване, което струва около 20 крони. Тези, които не се пазят биват обрани, тъй като в такситата има повече от една касова бележка и могат да ти я представят. Единствено сградите из града са малко по-високи", заявява шведският журналист.