Шумахер има голям шанс да се събуди скоро, твърди немски професор

снимка: twitter.com

Немският професор Марк Оберман, който е директор на центъра по неврология в германската клиника "Асклепиос", вдъхна надежди за завръщане на Михаел Шумахер към нормалния начин на живот.

Той сподели пред "Мундо Депортиво", че между 30 и 40 процента от пациентите в кома се събуждат на четвъртата година от травмата. 7-кратният шампион във Формула 1 е именно в тази фаза на възстановяване след падането със ски във Франция в края на 2013, което замалко не отне живота му.

"Не губете надежда. Пациентите в будна кома възприемат много повече, отколкото ние си мислим. Любовта е много важна. Да си докосват ръцете с близките е важно до излизането им от комата. Между 30 и 40% от пациентите се събуждат от комата и идват в съзнание на четвъртата година след получаването на мозъчната травма”, вдъхна вяра Оберман.

Такъв е случаят с 49-годишната пациентка Карола Тим, която се събудила от кома пет години по-късно и вече води почти нормален живот.

"За мен през цялото време беше ясно, че лежа в кома. Възприемах всичко, което се случваше около мен", споделя самата тя.