Шефът на ДЮШ в Локо: Родители ни лъжат, а децата бягат

 Г-н Маринов, феновете определиха като цялостен провал управлението ви в школата, какво ще кажете в своя защита?

– Мисля, че няма смисъл да се защитавам и извинявам. Според мен работата в школата върви много добре. За да се види тя, не трябва да говорим за концепции, тактики и т.н., а първото нещо, което трябва да направим е материалната база. В последните месеци г-н Крушарски се е заел сериозно, обещава и съм сигурен, че ще изпълни думите си, да направи терени и общежитие. Мисля, че сме на првилен път, залагайки на много млади треньори, които искат да работят. Стремят се да се учат и имаме уверението, че от тачи година ще можем да ги пращаме и на специализация в чужбина. Другото нещо, което трябва да се има предвид при оценката за работата в школата, действително е селекцията. По нея също работим.

– Тук обаче е най-сериозното обвинение към вас, защото най-добрите играчи са напуснали Локомотив.

– Ако ни бяха напуснали футболисти, които ние не не бяхме оценили като таланти, тогава първият човек, който щеше да си признае грешката, щях да съм аз. Но към всички тези, които напуснаха, както и към родителите им и треньорите, и аз като шеф на школата, и ръководството поехме всякакви ангажименти, за да можем да ги задържим. Искахме да направим всичко възможно да останат при нас. Но родителите в един момент приемат по-добрите условия като база и възможност за развитие, и предпочетоха да ги преместят. Аз лично се чувствам излъган и разочарован, защото едно говорихме с родителите, а в крайна сметка се случваха други неща. Не мога да се сърдя на никого и е по-добре да си вършим това, което зависи от нас, за да не се получават тези неща в бъдеще. Другото, което аз отбелязвам по темата, са правилата, по които се работи. Ние нямаме никакви гаранции, че можем да си запазим кадрите преди да са навършили 18 години. Всеки е свободен да отива, където иска. От друга страна има привлечени момчета, които вярвам, че ще успеем да съхраним и развием. Колкото и да е странно при нас дойде 17-годишен канадски футболист. Според мен той има голямо бъдеще не само в България. Имаме и момчета, които взехме от ЦСКА и Разград, защото те прецениха, че тук ще получат повече възможност за изява и по-бързо ще развият качествата си. Като цяло искам да подобрим селекцията. Това, че други напускат не е такъв проблем, след като сме ги оценили, дали сме им шанс и сме работили съвестно с тях, за да може да ги забележат и други треньори. Така се случи с Ияд Хамуд, който беше показал качества още преди да дойда, а после отиде в Англия, както и с вратаря Дафовски, който вече е в Киево. Двамата тренираха с първия отбор. Християн Петров, който отиде в ЦСКА тренираше с една година по-големи от него. Направили сме всичко възможно децата да се чувстват оценени и да могат да растат в Локо. Без нужната база обаче не можем да ги задържим и с това г-н Крушарски също е наясно.

– Предвид състоянието на мъжкия отбор има ли момчета, които още този сезон могат да пробият при мъжете.

– Всичко зависи от това, какви са целите на първия отбор и каква е политиката. Имаме футболисти, за които не мога да кажа, че са готови, но ако се работи добре и стратегията е да се изграждат наши юноши, те няма да ни посрамят. Но моите цели са, когато пратя футболист при мъжете, той да заиграе веднага, а не само да тренира с отбора и да не играе с набора си.