Що е то Световна лига по волейбол 2015

галерия:

снимка: poland2014.fivb.org

Българският национален отбор по волейбол ще започне участието си в Световната лига по волейбол на 30 и 31 май с две домакинства на Канада в Ботевград. „Лъвовете“ са във Втора дивизия на най-комерсиалния турнир и са в компания на отборите извън топ 10 на световната ранглиста (с изключение на Аржентина, която е шеста в света, а трикольорите ни са девети).

Тази година Световната лига включва рекорден брой отбори – 32, които са разделени в три дивизии. В Първа дивизия са повечето от най-силните отбори и са разделени в две групи по четири. В А група са Бразилия, Италия, Сърбия и Австралия, докато в група В са Русия, Полша, САЩ и Иран.

Мачовете в Първа дивизия започват на 28 май, като Бразилия е домакин на Финалната шестица и съответно директно ще получи промоция за нея. За Финалната шестица в Рио де Жанейро се класират първите два отбора от двете групи (ако Бразилия е сред тях, ще се класира следващият в таблицата), домакинът и победителят от Финалната серия във Втора дивизия, където е и България.

4141810

Както е известно, именно България е домакин на Финалната серия във Втора дивизия и това означава, че реално има шанс да се включи в заключителния турнир с големите сили във волейбола.

Втора дивизия се състои от три групи – С, D, и Е. Мачовете от групи А до Е се играят по познатата схема с разменени домакинства за общо 12 мача между четири отбора във всяка група. В група С е България, Аржентина, Куба и Канада; в група D е Франция, Южна Корея, Япония и Чехия; в група Е е Финландия, Белгия, Холандия и Португалия.

4141811

Мачовете от Втора дивизия вече започнаха и първият ни съперник в групата Канада вече записа две домакински победи с по 3:0 гейма над Куба. В група Е също са се изиграли мачове, като Холандия записа успехи с 3:1 и 3:2 като гост на Португалия, а Белгия надви два пъти с тайбрек Финландия също при визита.

4141812

Трета дивизия на Световната лига включва само четири отбора от топ 20 на световната ранглиста и е с най-слабите „на хартия“ тимове. В група F са Тунис, Пуерто Рико, Турция и Черна гора; в група G са Китай, Мексико, Словакия и Гърция; в група H са Египет, Венецуела, Испания и Казахстан.

Словакия е домакин на Финалната серия в Трета дивизия, в която ще участват още победителите от останалите групи.