Ще има видеоповторения във футбола

снимка: Guliver/Getty Images

Международният футболен борд (IFAB) даде зелена светлина за въвеждането на видеоповторенията във футбола.  На днешното си заседание в Кардиф организацията, която определя правилата на спорта, одобри стартирането на двугодишен тестов период. Той ще започне не по-късно от сезон 2017/2018 г. 

За целта ще има асистент рефери, които ще наблюдават повторения на спортните ситуации, както в други спортове като баскетбола и волейбола.  IFAB обяви, че въвеждането на видеоповторенията във футбола може да бъде одобрено след задълбочен период на тестове и споразумение около протокола за използването им. 

Използване на видеоповторения ще има в четири ситуации - за да се определи дали има отбелязан гол, дали трябва да бъде изгонен даден футболист, дали трябва да бъде отсъдена дузпа и при сгрешена самоличност на играч. 

"Взехме историческо решение. Показахме, че се вслушваме в гласа на футбола и прилагаме здрав разум. Трябва да бъдем предпазливи, но предприемаме конкретни стъпки напред, за да покажем, че започва нова ера за ФИФА и IFAB", каза новият президент на ФИФА Джани Инфантино след заседанието. 

Международният футболен борд, в който влизат четирима представители на ФИФА и по един от четирите футболни асоциации на Великобритания - английската шотландската, уелската и северноирландската, обяви, че желание да участват в тестове на видеоповторенията са изявили 12 национални асоциации и една цяла конфедерация. 

Днес бяха одобрени и няколко промени във футболния правилник, чийто размер беше увеличен от 12 000 на 22 000 думи.  Най-значимата е отпадането на т.н. тройно наказание, според което при отнемане на очевидна голова възможност в наказателното поле следва директен червен картон за извършителя и дузпа за потърпевшия отбор. 

Сега, ако вратарят или полеви играч на защитаващия се отбор извършат нарушение при явен опит да играят с топката, санкцията ще бъде жълт картон, а не директно изгонване.  Друга от одобрените днес промени засяга дузпите. При наказателен удар, ако изпълняващият се опита да заблуди вратаря със спиране точно преди изпълнението, се отнема правото на повторно изпълнение.

Изпълнителят ще получава жълт картон, а защитаващият се отбор - непряк свободен удар. Вече ще се показва и жълт картон на вратарите за напускане на голлинията преди изпълнението на дузпата.  От 1 юни влиза в сила още едно правило. Реферите ще могат да показват червен картон при сбиване в тунела или на терена преди началото на мачовете. Тази промяна ще важи за предстоящото европейско първенство във Франция. 

Източник: Дневник