Щастливият Рафа: Тази титла остава завинаги в историята

галерия:

снимка: twitter.com/Roland-Garros

Рафаел Надал призна след спечелената титла на US Open, че турнирите от Големия шлем му носят най-голяма наслада и никога няма да ги забрави, защото остават записани в историята. Късно снощи испанецът се наложи над Кевин Андерсън на финала с 6-3, 6-3, 6-4 и грабна третия си трофей в Ню Йорк, както и 16 "мейджър" в невероятната си кариера.

"Всеки турнир ми носи различно усещане и да спечеля титла от Големия шлем означава много, защото тя остава завинаги, така че съм много щастлив и искам да благодаря на феновете за подкрепата им. Мачът срещу Майер наложи една промяна в динамиката, след която заиграх на много високо ниво, а на полуфиналите изнесох много завършена продукция. Финалът бе сложен двубой, защото знаех, че съперникът ми сервира силно и ще удря топката много мощно, така че няма да се чувствам комфортно на корта в много моменти, но имах късмета да наклоня везните в моя полза", сподели шампионът на US Open.

"В крайна сметка се изправих срещу един тенисист с много мощен сервис и не беше лесно да усетя, че контролирам двубоя. Освен това става дума за финал на турнир от Големия шлем, така че в нито един момент не можех да се успокоя. Макар да водех с 2-0 сета и брейк в третия, последните ми три сервис гейма бяха много нервни. Ясно е, че пробивът в първия сет бе ключов, защото геймовете си минаваха и пропусках шансове. След това заиграхме с нови топки и ако при това положение стигнеш до 5-5 гейма срещу тенисист с такъв сервис, става по-сложно. Когато вече водех с 2-0 сета, на него му бе нужно да играе на изключително високо ниво за много дълъг период от време", коментира Рафа, цитиран от tenniskafe.com.

Матадора призна, че е гледал мача на Андерсън срещу Кареньо Буста на полуфиналите, за да разучи съперника по перфектен начин. Изглежда, че е успял да го направи.

"Вярно е, че съперникът ми изпитваше проблеми, когато успявах да го движа по корта, но планът му бе да удря всяка топка максимално силно. За мен бе важно той да знае, че няма да получи лесни или високи топки от мен, без значение от силата на ударите му и ще трябва да продължи да отиграва топката още веднъж и още веднъж. Обмислих тактиката си преди двубоя, но вътре в него преценявах от какво имам нужда във всеки един момент", разкри майсторът на тенис тактиката Рафа Надал.

"Сега ми предстоят няколко дни почивка, макар че не се чувствам изтощен до краен предел физически. На психологическо ниво обаче, имам нужда да „презаредя батериите“ преди последната част от сезона и ще се насладя на няколко дни край морето", сподели носителят на 16 титли от Шлема.

twi.jpg