Шампионът Мърфи за Sporta.bg: В Созопол сладоледът е страхотен

снимка: Monique Limbos

Действащият шампион на снукър турнира в София Шон Мърфи коментира специално за Sporta.bg представянето си в първия мач, който спечели с 4:1 срещу Кристофър Киоган, от когото публиката в зала „Универсиада“ остана с приятни впечатления.

Мърфи говори за снукър философията си, за методите на тренировки и за прекараното време в Созопол през лятото за демонстративното повторение на финала на Световното първенство със Стюарт Бингам.

Може би трябва да започнем с няколко думи за вашия опонент, защото той беше доста добър днес.

Да. той е много добър играч. Познавам го от много време, много добро момче е, един от новото поколение играчи, които тепърва ще пробиват. Снукърът се намира в много добър момент от развитието си, защото има много добри млади състезатели, какъвто е той. Надявам се да продължава така и да се представя добре.

Играли сте с него и преди (в квалификациите за Международния шампионат в Китай през 2013). Вероятно ви е приятно да усетите, че той всъщност се развива. Публиката също оцени усилията му и аплодираше отиграванията му.

Определено, определено виждам развитие в него и това ми харесва. Има стара поговорка, че Рим не е построен за един ден. Хубавите неща отнемат време, отнема време да се учиш и да прогресираш. А той определено става все по-добър.

В разгорора с Питър Ебдън вчера (вижте интервюто със световния шампион от 2002 година НА ТОЗИ ЛИНК, в което той обяснява и за силата на вегана) той сподели, че става все по-трудно да се печелят дори турнири като РТС заради непрестанното навлизане на млади играчи, които искат да се представят все по-добре.

Да, така е, но те пък карат и останалите да се стремят постоянно към подобряване. Стандартът на снукъра продължава да се вдига непрестанно. Един ден ще се роди играч, който никога няма да пропуска удар. За щастие, той все още не се е родил и ние все още имаме шанс.

Кажете няколко думи за собственото си представяне и очакванията си за турнира в България, след като миналата година спечелихте трофея.

Много пъти съм идвал в България и имам толкова много приятели тук. Много е приятно да се връщаш на място, където познаваш много хора и усещаш топлото отношение на много хора от снукър семейството тук. Винаги се наслаждавам на престоите си в България и очаквам с нетърпение турнира всяка година.

Подготовката ми за турнира беше много сериозна и добра. Много от играчите подхождат много сериозно, защото следват турнири като Шампион на шампионите, Шампионата на Обединеното кралство... Това е много важен момент от сезона и всеки играч тук ще иска да се представи на ниво поради тази причина.

Предполагам, че първоначалната ви цел е да спечелите трите си мача в първия ден и да се класирате за финалите в неделя?

Разбира се. Винаги, когато играя тук, играя за победа. Но по-важното е, че винаги се стремя да играя възможно най-добре. Много хора не разбират, че аз не контролирам това дали ще спечеля или ще загубя. В снукъра, като цяло, единствено можеш да контролираш това дали играеш добре. Това е целта ми – да играя възможно най-добре и ако опонентът ми се окаже по-добър – се ла ви.

Миналата година в разговора ни казахте, че се стремите да играете снукър както вие смятате за добре, защото сте над 30-годишна възраст и не искате да слушате мнението на другите за това как би трябвало да се играе снукър.

Да, не се притеснявам от мнението на другите хора. Опитвам се да играя най-вече по начин, който ще ме кара да се усмихвам и да се забавлявам, защото съм постигнал много неща в снукъра и мога да се отпусна малко.

Казахте, че през годините на няколко пъти сте променяли начина си на игра. Мислите ли, че е добре за по-младите играчи да променят неща в играта си и така да се стараят да намерят своя стил?

Да, разбира се. Трябва да опитваш нови техники, нови неща. Трябва да си склонен да приемаш промените и да си по-широкоскроен. Аз самият също пробвам винаги нови удари – нека видим какво ще се случи. Много сериозно тренирам и когато ми се стори, че ударът е интересен, го използвам и по време на мачовете. Обичам да експериментирам и някои неща се получават, а други – не.

Не се притеснявате толкова от евентуален удар, който може да не се получи.

Не, просто давам най-доброто от себе си. Понякога е достатъчно моята „Б“ игра, а не най-добрата, да ми донесе победа и разчитам също на това.

Няколко думи за демонстративния ви мач със Стюарт Бингам в Созопол, защото чух, че е било вълнуващо, въпреки че арената не е типична за снукър.

Да, изкарахме си страхотно. Да, беше странно, защото играхме на открито и имаше доста мухи (смее се). Но публиката си изкара много добре, наслади се на играта ни и в крайна сметка за мен това е най-важното. Това са хора, които плащат, за да ни гледат, така че, ако те са доволни, аз също съм доволен.

Като изключим мухите, вие насладихте ли се на Созопол?

Като изключим мухите, беше фантастично. В Созопол има страхотен сладолед! Така че си изкарах отлично.