Сексапилна скиорка сложи край на кариерата си

галерия:

снимка: БТА/XINHUA

Скиорката, която най-добре знае да подобрява рекордите в класирането за Светновната купа и да празнува своите победи като се премята на ръце в стил циганско колело, обяви край на състезателната си кариера.

Двукратната олимпийска шампионка Тина Мазе от Словения заяви снощи, че спира с професионалния спорт само след още един старт от новия сезон- гигантския слалом в Марибор на 7-и ноември. "Наистина съм щастлива с това, което постигнах. Не усещам никаква необходимост да продължа да се състезавам на такова високо ниво повече, заяви Мазе. Изборът на мястото, където тя ще сложи край на кариерата си не е случаен. Тя започва в Световната купа през 1999-а година на гигантски слалом в Марибор, когато е само на 15 години. А сегашната и реакция да прекрати кариерата си, макар да е вече на 33 години, не беше очаквана.

4161404

Две седмици, след като беше спечелила два златни медала на Световното първенство по ски през 2015-а година във Вейл и Бийвър Крийк, Колорадо, Мазе беше победена от Анна Файт, тогава състезаваща се с моминското си име Фенингер, за Големия кристален глобус. Мазе си взе една година почивка от ските и се върна в училище, за да завърши образованието си. И след една година спекулации за бъдещето й четирикратната участничка на Олимпийски игри оставяше всички възможности отворени преди да каже какво смята за бъдещето си два дни преди старта на новия сезон в Зьолден.

4161406

"Винаги съм мислила за това. Имам огромна мотивация да се състезавам точно още един път, за последен път пред моята родна публика в Марибор. Но МариБор може и да е последното й участеи за Световната купа, но пък тя не отхвърли възможността през февруари 2017-а година в Сен Мориц да защитава световната си титла в спускането. "След като взех това решение, живея ден за ден, каза Мазе, която като действаща шампионка няма нужда да се класира за следващото Световно, мястото й се пази.

4161405