Революция в тениса - вижте как ще се промени джентълменският спорт

На провеждащия се в момента турнир в Милано, Next Gen финалите, ATP решиха да експериментират с няколко нови правила. Крис Кермод спомена, че най-вероятно форматът три от пет със сетове по 4 гейма ще се установи из тура постепенно в рамките на десетилетие.

За сметка на това, The Times твърдят, че някои от другите нововъдения се очаква да влязат в сила в обозримото бъдеще. Часовникът, засичащ времето между разиграванията, връзката между състезателите и треньорите по време на двубоите и намаляването на броя на поставените от 32 на 16 може скоро да бъдат част от турнирите от Големия шлем.

20-те секунди между точките може да се въведат на Australian Open или US Open, където това вече се случваше в квалификациите, но едва ли ще ги видим на Уимбълдън, където традициите трудно биха дали път на нови правила. Най-значимата промяна би била намаляването на броя на поставените, като това ще ни осигури много оспорвани двубои още в първите кръгове на турнирите.

След като на Уимбълдън тази година седем души се отказаха от участие до трети кръг, ATP обмисля и реформа в разпределението на наградните фондове – ако някой реши да напусне турнира след първия мач от основната схема, той ще получи само 50% от принадлежащото му възнаграждение, а загубилият ще заеме мястото му в остатъка от надпреварата.