Радо Янков за Sporta.bg: 1-ви съм в Световната купа, целта е да остана там

галерия:

снимка: Facebook

Българинът Радослав Янков е начело в класирането за Световката купа по сноуборд, което е феноменално постижение за роден състезател в зимните спортове, и то в сноуборда, където голямата ни звезда е при жените – Александра Жекова.

Sporta.bg се свърза с талантливия Янков за специално интервю, предвид отличните му резултати от началото на сезона и двете победи в стартовете от Световната купа – в Кареца, Италия, през декември, както и в паралелния слалом в Бад Гщайн в началото на 2016 година.

Радослав остава твърдо стъпил на земята, въпреки страхотните си представяния досега в кампанията за Световната купа, но отчита собственото си развитие през последните години, макар да не си поставя нереалистични цели.

Ето как Радослав Янков отговори на въпросите на Sporta.bg:

- Българин е номер 1 в класирането за Световната купа. Изненадан ли си от този факт, очаквал ли си нещо подобно преди началото на сезона и къде мислиш, че ще можеш да завършиш?

- Така е, водя в класирането, но това е засега. Има още няолко старта, след тях мога да говоря, а относно дали съм очаквал – не, не съм очаквал чак да поведа в генералното класиране, но се случи и ще се боря да остана там.

- Фактът, че в момента си номер едно, промени ли по някакъв начин нагласата ти за остатъка от сезона спрямо първоначалните ти намерения преди самото начало на състезанията? Дойде ли апетитът с яденето?

- Имаме лека помяна в плана, която се състои в това да участвам само на Световните купи и да пропусна Европейските. Да апетитът идва с яденето, успехите са енергия, която ме нахъсва още повече.

5d2cbbe6-af05-072f-5985-b679fcb85352

- При първата ти победа за Световната купа, вероятно повечето специалисти са те възприели за изненада и сензация, може би дори твоите конкуренти. Но сега след втория триумф има ли промяна в отношението им, приемат ли те по-насериозно?

- Да спечелиш Световна купа не е лесно и няма как да е случайно, но определено след втората победа потвърждавам добрата си форма в момента.

- Ти самият имаш ли вече самочувствието на един от най-добрите в твоя спорт? Повиши ли се увереността ти в собствените сили?

8f9284d6-34ab-03ac-4dbf-bbce5f736ef7

- Да, имам повече самочувствие, но то си е за мен и би трябвало да ми помогне за самото каране. А, иначее, да, чувствам се по-уверен, което е важно.

- Разкажи малко повече за тежкия ти период, когато беше контузен и не тренираше. Калява ли психиката на един спортист нещо подобно и доколко това преживяване те промени теб самия като човек?

- Проблемът беше, че карах, но не можех да дам 100 % от себе си, което автоматично те изпраща на задна позиция. Не можех да тренирам пълноценно и дори постоянната болка при каране промени техниката ми.

49079210-8f08-27f9-069b-09f5581ed686

Изискваше ми доста време след преодоляването на болката, за да си върна доброто каране. След нещо подобно човек непременно се променя, защото зпочва да вижда малките неща и да ги цени. Всеки ден съм благодарен, че имам възможността да карам сноуборд и че съм здрав - това е най-важното.

- На какво се дължи прогресът ти този сезон? Промяна в начина на подготовка, на методиката на тренировките, или това е просто естественият път на спортната ти кариера?

c910f935-a202-987b-8333-33d401f14269- Всички ме питат това, защото, както аз казвам, това е малко по-голяма крачка от нормалната в израстването на един спортист. Прогресът се дължи на много неща, много фактори, които не могат да се разделят. Всеки един от тях е важен и взаимодейства с другия, но определено най-важно е това, че в момента се чувствам здрав.

- Предполагам, че класирането на Олимпийските игри през 2018-та е твоя голяма цел. Доколко ти помогна участието в Сочи преди близо две години?

- Олимпиадата е далеч, не искам да гледам в дългосрочен план и да имам очаквания за класиране там. Всеки един старт като този в Сочи ми дава някакъв опит, който е от голяма полза за следващи такива големи състезания.

- Получаваш нужната подкрепа от федерацията и имаш условия за тренировки в България, но в сравнение с твоите конкуренти, ощетен ли си в този аспект?

- Да, получавам подкрепа от БФ Ски, за което много им благодаря. Разбира се, че не можем да се сравняваме с големите нации, те имат по-големи възможности от нас.

- Как вървят заниманията ти извън сноуборда, възпитаник си на НСА?

2474b7d1-f6c8-4592-e512-eeba18adbe33

- В НСА ми остана само държавен изпит, на който смятам да се явя март месец и да се дипломирам.

- Какво си пожелава Радослав Янков за 2016 година?

- Здраве - най-важното!