Радо Янков пред Sporta.bg: Когато вратите на летището се отвориха, чувството бе неописуемо

снимка: SPORTA.BG

Носителят на Световната купа по сноуборд в дисцпилината паралелен слалом Радослав Янков пристигна в България на 7 март, а вчера бе посрещнат и от съгражданите си в Чепеларе. Около час 26-годишният сноубордист получаваше поздравления от кметицата и различни министерства, след което бе награден и като почетен гражданин на града.

Последва хоро с всички на площад "Олимпийски", а след това и снимки с многото фенове, които търпеливо изчакваха.

В края на празненствата шампионът Радо Янков се съгласи да отговори и на няколко въпроса на Sporta.bg. Вижте какво каза чепеларецът специално за нашия сайт.

Когато пристигна в България и се отвориха вратите, теб те чакаха огромен брой твои почитатели, както и голяма група от родния Чепеларе. Как се почувства?

Така е, да. Имаше наистина много хора. В момента, в който вдигнах купата пред тях и всички започнаха да ръкопляскат наистина чувството беше неописуемо. 

А осъзнаваш ли вече, че спечели Световната купа, или още си в екстаз?

Не бих казал, че го осъзнавам изцяло, но очаквам скоро и това да се случи и да се насладя на успеха.

За тебе сега най-вероятно предстоят празненства по този невероятен повод. Знаеш ли колко време ще продължи тази почивка?

За мен първо предстоят много интервюта и пресконференции. Надяваме се в близките няколко дни да мога да уважа всички и да отпразнуваме Купата.

Вчера се появи едно писмо до премиера на България Бойко Борисов. То е подписано от 27 настоящи и бивши спортисти и шампиони на България. То е срещу еколозите, които спират развитието на спорта у нас и спестяват на страната ни милиарди левове приходи. Как ще коментираш?

Да, подписах това писмо, защото аз съм спортист и прекарвам много време в чужбина. Виждам там как се развиват нещата и виждам как се развиват тук. В страната ни има прекрасни условия, които могат да се развият. Просто не трябва да има такава пречка между спорта и природата. Това нещо трябва да се поправи и да имаме повече полигони за тренировка, по-големи възможности за талантите, които България ражда - те трябва да се развиват. 

Преди дни каза, че тренираш в чужбина просто защото в България няма подходящи условия. Смяташ ли, че спечелената от теб Световна купа ще допринесе за това в България да бъде създадена писта, която е само за тренировки и състезания по сноуборд?

Надявам се след този успех нещата да започнат да вървят нагоре. Иска ми се още от следващия сезон в България да има такава писта, за да прекарваме повече време тук и да тренираме.

След като тази година ти стана шампион, смяташ ли, че догодина няма да има никакво подценяване от твоите съперници и очакваш ли да ти е по-трудно от колкото през този сезон?

През миналата година имах няколко добри класирания. Влезнах няколко пъти в топ 20 на спусканията, но за Световната купа са избрани най-добрите 50 в света. Там няма подценяване, никой не се отпуска. Аз също не подценявам опонентите си. Всеки се бори за по-предно класиране със зъби и нокти и се опитва да е на върха. Отношението към мен ще е малко по-променено, ще имат едно на предвид, ще има по-голям респект. За мен сега е важно да запазя тази форма колкото може по-дълго.

И за финал - видяхме доста твои фенки, които те наобграждаха постоянно днес за снимки и автографи. Има ли жена до носителя на Световната купа в момента?

За момента нямам приятелка.