Почина щангистът Величко Чолаков-Железният

снимка: Facebook

Почина великият български щангист Величко Чолаков-Железният. Той е издъхнал около 10:30 часа, след като му прилошало. Трагичната новина бе потвърдена от Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян. Сигналът при тях е получен около 10:20 часа, като се съобщавало за здравословни проблеми. След около четири минути екипът бил там, но за съжаление Чолаков издъхнал.

Предполага се, че е получил емболия, но причините за смъртта ще бъдат установени окончателно след аутопсия. Чолаков е имал проблеми със сърцето, за което се подлагал на лечение.

Величко Чолаков ще остане завинаги в историята на българския спорт. Роденият на 12 януари 1982 година щангист е единственият наш сънародник с медал от Олимпийски игри в най-тежката категория. През 2004 година в Атина той завоюва бронза в категория над 105 кг.

В същата категория роденият в смолян състезател става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украйна. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира "Арнолд Класик" в САЩ. Почетен гражданин е на Смолян и община Неделино.