От СЕМ задвижиха разследване по въпроса на ЦСКА 1948 за ЦСКА-София

ЦСКА 1948 благодари на СЕМ за бързата реакция, след като аматьорският клуб поиска от тях и БФС да се спре манипулацията с ЦСКА-София. Според ЦСКА 1948 „Нова Броудкастинг Груп“ трябва да спре да анонсира отбора на Гриша Ганчев като наследник на ПФК ЦСКА АД.

Ето какво написаха от ЦСКА 1948:

Армейци,

Във връзка с обръщението, което направихме към Съвета за електронни медии /СЕМ/, Съюза на българските журналисти /СБЖ/ и Българския футболен съюз /БФС/ във вторник на 18.07.2017 г., искаме да благодарим за бързата реакция от страна на СЕМ.

От специализирания орган, който регулира радио- и телевизионната дейност в България, се свързаха с нас и ни увериха, че ще започнат разследване по въпроса, който повдигнахме, а той е свързан с използването на името и историята на ЦСКА по отношение на други футболни клубове.

Както знаете, „Нова Броудкастинг Груп“ има права за телевизионното излъчване на мачовете от първенството на Първа професионална футболна лига /ППЛ/. В анонсираното видео преди мача от първи кръг между отборите на ЦСКА-София и Славия, както и по време на самия мач, бе обявено, че отборът, който играе домакинските си мачове на ст. „Българска армия“ ще се бори за 32-ра шампионска титла и ще празнува 70-годишен юбилей. Това е в разрез с Етичния кодекс на Съюза на българските журналисти, където е написано: „Декларираме, че нашата основна цел, възприемайки духа и буквата на този Кодекс, е да уважаваме правото на обществото да получава и разпространява достоверна информация, за да могат гражданите да играят активна роля в условията на прозрачна демокрация.“ През месец юни, т.г., Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов обяви, че ЦСКА-София е правоприемник на Литекс. От Европейската футболна централа /УЕФА/ са на мнение, че ЦСКА-София е нов клуб.

Самото ръководство на ЦСКА-София призна в официален документ до КАС и УЕФА, че този отбор е Литекс и промяната на името и седалището на клуба е „маркетингов трик“.

Нашият въпрос е: Как така този отбор може да се бори за 32-ра титла и да празнува 70-годишен юбилей?

С уважение, Ръководството на ЦСКА 1948