Обявиха 100-те най-велики хокеисти в историята на НХЛ

снимка: БТА/AP

Уейн Грецки, Марио Лемьо и Боби Ор изглеждат най-лесния избор да бъдат част от 100-те най-велики хокеисти в историята на Националната хокейна лига. Разбира се, към тях няма как да не бъде прибавен и Мистър Хокей, какъвто е прякорът на Горди Хоу.

Много от самите състезатели присъстваха лично в Лос Анджелис снощи, когато НХЛ обяви списъка със 100-те най-велики играчи в историята на Лигата по случай 100-годишната от първия проведен шампионат. Сред тях бяха големите герои на 70-те като Ги Льофльор и Иван Курнийо, както и актуалните звезди на Чикаго Блекхоукс Патрик Кейн, Дънкан Кийт и Джонатан Тейвс.

В началото на януари тази година от НХЛ обявиха имената на 33 хокеисти, а днес добавиха и останалите до 100-те. Първите 33 са част от историята на Лигата за периода от 1917-а до 1966-а година. Изборът е направен от комисия от 58 члена, в която влиза и президентът на Международната федерация по хокей на лед (ИИХФ) Рене Фазел, както и бивши състезатели, треньори и журналисти.

"И сега Горди е в главата ми, все едно го гледам. За мене това е най-добрият в нашият спорт за всички времена, обяви Боби Ор, който стоеше редом до Грецки и Лемьо. И не съм сигурен дали някой някога ще види по-добър хокеист".

Алекс Овечкин и Сидни Кросби пък са част от групата на активните състезатели, както и навършилият скоро 45 години Яромир Ягър, който беше последният обявен състезател. В 100-те най-велики влязоха също така Боби Хъл, сега на 83 години, и сина му Брет. Те са единствените баща и син в историята на НХЛ, които имат заедно 50 гола през един сезон.

Освен Грецки, Лос Анджелис Кингс може да се гордее и с Люк Робитай и Марсел Дионе. В 100-те най-велики са и четирима носители на Купа Стенли по осем пъти. Това са легендата Морис Ришар, играл от 1942-а до 1960-а година, както и защитниците Серж Савар, Ред Кели и крилото Жак Льомер.