Нито стотинка за Лудогорец от парите, които докара от ШЛ

снимка: ludogorets.com

Клубове от Първа, Втора и Трета лига на България ще си разпределят парите, които Лудогорец донесе в касата на футболния съюз заради участието си в Шампионската лига миналия сезон. Българският шампион заработи 3 641 100 евро (или около 7,2 милиона лева) по така наречената програма "Солидарност" на УЕФА. Лудогорец обаче няма да вземе нищо от тази сума, съобщават колегите от "Спортал".

Самият президент на БФС Борислав Михайлов е настоял пари да има и за аматьорски футбол, а те да не се разпределят само между клубовете от първия и втория ешелон. Така 60-е тима от Трета лига ще си разделят общо 365 100 евро, което прави по 6085 евро на клуб.

13-е участници в Първа професионална лига през сезон 2016/2017 ще вземат по 168 000 евро, а тези от Втора лига, които са 14 на брой, ще приберат по 78 000 евро.

Три тима няма да получат пари. Това са Лудогорец, вторият състав на Лудогорец и вторият отбор на ЦСКА-София, който бе разформирован в края на миналия сезон.

Очаква се УЕФА да преведе парите на БФС преди Коледа и след това футболният съюз да ги изпрати към клубовете. Това значи, че част от тимовете в Първа и Втора лига ще успеят с въпросните суми да се спасят от фалит и разпадане.

Важно уточнение, е, че клубовете, които бяха вкарани по служебен път в Първа лига като ЦСКА-София, Нефтохимик и други ще вземат по 168 000 евро.