Николай Драгиев за Sporta.bg: Една добра тренировка

галерия:

снимка: БТА

Ако тенисът е един от любимите ви спортове, то няма как името на Николай Драгиев да ви е непознато. Ники е един от най-разпознаваемите гласове на "Евроспорт" и в българския телевизионен ефир изобщо, когато стане въпрос за обичаната от милиони игра с малката жълта топка.

 А след като вече познавате отлично гласа на Николай Драгиев от огромния брой мачове, които е коментирал и продължава да коментира за вас, Sporta.bg ви предоставя възможност да се запознаете по-отблизо и с перото му.

Николай Драгиев е едно от топ попълненията в нашата нова рубрика "Колонката на...", в която нашите външни автори ще ви предоставят експертна оценка за най-актуалните теми от деня в различните спортове.

Защо само да гледаме и да обсъждаме изявите на големите тенисисти, след като можем сами да вземем ракетите и да излезем на корта? Точно това е и най-положителният ефект от излъчването на многобройните турнири по телевизията – непрекъснато увеличаващият се брой на хората практикуващи този прекрасен спорт. Популярността на тениса се дължи до голяма степен на неговата универсалност, той е подходящ както за 5-годишни деца, така и за 65-годишни хора.

4141237

В днешната статия ви предлагам някои съвети и основни положения, които могат да ви помогнат да организирате по-добре времето си на корта и да постигнете по-добри резултати, а също така и да ви предпазят от някои често допускани грешки.

Преди да излезете на корта е важно да изберете подходящата част от деня за провеждането на тренировката. Някои хора се чувстват по-работоспособни и свежи сутрин, а други предпочитат по-късните часове за физически занимания.

Когато все пак стигнете до корта, никога не пренебрегвайте загрявката, особено през зимата или когато е влажно и студено. Няколко обиколки на игрището, малко стречинг или скачане на въже са отлични средства за ,,събуждане,, на организма и подготвянето му за предстоящото натоварване.

4141235

Ако сте начинаещ, избягвайте да играете с прекалено твърди топки, те отскачат прекомерно и се контролират много по-трудно. Точно поради тази причина в началния етап при обучението на деца се използват по-меки или дунапренени топки с по-голям диаметър.

Играта винаги започва с размяна на леки удари от сервис линията за около 5 минути. Чувал съм хора, които казват ,,не мога да удрям топката леко,,. Това е все едно някой да заяви ,,не мога да шофирам бавно,,. В тениса, пък и всички други спортове, се върви от леко към силно, от бавно към бързо и т.н., ето защо тази откриваща част от тренировката е много важна. Много добро средство за загрявка е и едновременното изпълнение на волета, при което играчите застават на около 1,5 – 2 м от мрежата, но това упражнение изисква известни умения и добър контрол на топката.

4141243

Следващата фаза е свободна игра от дъното на корта, която е добре да продължи около 15 минути. Тук най-важното е топката да се задържа максимално дълго в игра и да се търси пласиране дълбоко в половината на партньора. Разиграване, в което всеки от двамата изпълни 10 удара без грешка, е много добър резултат.

4141234

Същинската част от тренировката е свързана с подобряването на ударите от основната линия. Има най-различни упражнения в тази насока, но основните са размяна на удари по диагонала (форхенд срещу форхенд или бекхенд срещу бекхенд) и по правата (форхенд срещу бекхенд). Нормално е да се акцентира върху по-слабата страна, която при повечето тенисисти аматьори е бекхендът. Но внимавайте, не е добре да се прекалява, специалистите отбелязват, че тренировката на по-слабия удар не бива да продължава повече от десетина минути, в противен случай се стига до затормозяване и зацикляне. И не забравяйте, че ефектът няма да се появи незабавно, най-рано при следващата игра.

4141232

Отделете достатъчно време и за волетата. Мнозина ги пренебрегват, в резултат на което не са много аматъорите, които имат наистина добра игра на мрежата, така че ако направите добри волета, това би могло да е нещото, което да ви отличава и да ви даде предимство. Практикувайте волета от различна дистанция от мрежата, това ще подобри чувството ви към топката и ориентацията на корта.

4141242

И накрая – сервисът. Той е най-сложният в техническо отношение удар, изискващ много добра координация, заради съчетаването на няколко отделни движения (хвърлянето на топката и изнасянето на ракетата зад гърба). Ако играете отскоро и сервисът все още ви затруднява, можете да започнете с изпълнението му от по-близко разстояние до мрежата, като постепенно се върви към основната линия. При всяка игра се стремете да изпълнявате поне по двайсетина сервиса във всяка посока. Хубавото е, че този удар може да бъде трениран и самостоятелно, без партньор, достатъчно е да разполагате с топки и свободен корт.

4141240

Ако сте достигнали нужното ниво – естественият финал на тренировката е играта на точки. Няма значение дали това са геймове или тайбрекове, тя ще ви покаже как се държите в игрови условия и какви са силните и слабите ви страни. Ако партньорът ви е по-напреднал и по-опитен, може да играете с ,,хендикеп,,. Например – вие сте с коридорите на корта, или пък с аванс от една или две точки.

4141231

И в заключение, още няколко важни неща, които трябва да знаете. Не имитирайте ударите на големите тенисисти, опитвайте се да играете правилно технически, като изградите свой собствен стил. Не забравяйте, че тенисът е сред най-трудните спортове и повечето движения в него са твърде специфични и не са свързани с ежедневната човешка дейност. За това е необходимо да се прояви търпение и систематичност. Поставяйте си реалистични цели, които да изпълнявате постепенно и стъпка по стъпка.

Наградата за положените усилия е щедра. Тенисът е нещо повече от спорт, той е начин на живот, вид култура, която ще ви направи по-завършена и богата личност, а също така може да отвори и много врати и да създаде неочаквани възможности.