НБА с нова реформа за тлъсти пачки и лудо шоу

снимка: twitter.com/NBA.com

Бордът на директорите на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада направи поредна реформа в полза на феновете и в ущърб на играчите. Босовете установиха правило, което гласи, че нито един от 30-е отбора в лигата няма право да оставя извън групата напълно здрав баскетболист в двубой, който се излъчва в национален ефир. Глобата за неизпълнение на това правило ще е в размер на минимум 100 хиляди долара. Така треньорите няма да могат да дадат почивка на най-големите си звезди, без чиято помощ биха се справили в даден двубой, и ще е по-трудно да ги запазят свежи за плейофите.

Правилото гласи още, че даден отбор не може да оставя извън групата няколко играчи без контузия едновременно, както и че всеки такъв баскетболист е длъжен да бъде с отбора по време на гостуванията. В случай, че даден тим реши да даде почивка на здрав играч, той трябва да е в залата със своите съотборници, за да може да бъде улавян от камерите и да взаимодейства с публиката в залата. Нормите влизат в сила от началото на този сезон.

Директорите въведоха и малка промяна в Драфта, която ще започне да действа от следващата кампания. Трите отбора с най-лоши резултати през годината ще имат равен шанс да получат първия "пик" в лотарията, а той се оценява на 14%. Тимът с най-слаб рекорд през редовния сезон пък ще получи минимум петия най-силен играч в Драфта. До сезон 2018/2019 остава правилото, което гласи, че най-слабият тим в НБА получава минимум четвъртия най-силен баскетболист от лотарията.