Наим Сюлейманоглу се нуждае от трансплантация на черен дроб, в кома е

Избягалият позорно от България, за да стане турчин и да носи медали на южната ни съседка Наим Сюлейманоглу е изпаднал в кома заради цироза, пишат турските медии. Според информацията трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести е в критично състояние заради чернодробна недостатъчност и се бори за живота си. 

Наим е дал съгласие да бъде въведен в изкуствена кома, защото така шансовете му са по-големи. Сюлейманоглу е в интензивното отделение на болница „Бакъркьой“ в Истанбул, a според личния му лекар Аднан Багръачък легендата се нуждае от спешна трансплантация на черен дроб.

“Наим Сюлейманоглу има чернодробна недостатъчност. В най-скоро време трябва да му бъде направена трансплантация на черен дроб, за да му бъде спасен живота. Наим Сюлейманоглу е легенда, благодарение на когото тази страна е спечелила безброй медали и е носителка на безброй рекорди. В момента е в интензивното отделение и не е в съзнание. Аллах да му е на помощ”, сподели д-р Аднан Багръачък.

Легендарният щангист не е пожелал никой да знае за неговото заболяване. Той не е споделил за болестта си дори на собствения си син и затова вестта за състоянието му шокира.

Най-великият щангист за всички времена е роден на 23 януари 1967 година в кърджалийското село Птичар. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов. Той е трикратен олимпийски шампион и седемкратен световен шампион. Автор е на цели 46 световни рекорда. По време на световното първенство в Мелбърн, Австралия, през 1986 година Наим си бие камшика в Турция, а после става истинска спортна легенда в силовия спорт.

За последно той бе унас за поклонението пред тленните останки на великия треньор Иван Абаджиев. Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера.