На Ботуша заляха от похвали Петко Христов, сравниха го с Тиаго Силва

снимка: Facebook

Италианската медия calcio.it засипа със суперлативи българския талант от школата на Фиорентина Петко Христов. Младежкият национал впечатлява всички специалисти на Ботуша и попадна в техния радар като една от най-обещаващите млади звезди в Италия. Бившият играч на Славия получи огромно признание, след като бе сравнен с Тиаго Силва, Алесио Романьоли и Андреа Бардзали. 

"Тази седмица фокусираме вниманието си върху младите таланти на италианския футбол, готови да експлодират и да станат звездите на следващия сезон в Серия А. Днес ще говорим за българина Христов от Фиорентина, талант от националния отбор до 21 години на Здравков и в когото Корвино (б.р. - Панталео Корвино, Генерален директор на Фиорентина) се влюби по време на Европейското първенство до 19 години в Грузия. Удар за 1,7 милиона евро, с който момчето пристигна, готов да израсне под ръководството на господин Биджика и след това да се качи в първия отбор. Има всички обещаващи качества.

Сега да кажем някои любопитни неща за младия централен защитник на виолетовите
 
Около Петко Христов е тихо, но истината е, че той е една от най-големите перспективи на лилавата детска градина. Не е изненадващо, че е привлякъл вниманието на Панталео Корвино, който исторически е доказано, че има нюх за откриване на млади таланти.

Защитникът с десен крак е родом от София и е като мощна електроцентрала. Има силна физика, която му позволява да бъде добър във въздушните двубои и сблъсъците тяло в тяло. Умее да "чете" играта и реагира на отворени в защитата пространства. Силен е, също така, в центъра, където разчита на вродения си инстинкт. Момчето има вдъхновяващите характеристики на Тиаго Силва, но в момента изглежда по-скоро като Романьоли и Бардзали. 

Той е защитник, чийто идол е CR7
 
Любовната история между Петко и "Виола" датира от миналото лято. На европейското първенство в Грузия България не успява да победи Англия, Холандия и Германия, но той привлича вниманието на най-големите клубове, включително на Фиорентина. И съвпада с контекста на проекта, създаден през юни 2017 година. Тосканците се справиха с конкуренцията на другите клубове и платиха на Славия (София) сумата от 1,7 милиона евро. Голяма сума, която обаче изглежда е много точно разходвана.

Всъщност, Христов твърди, че е готов за италианския футбол. Самоопределя се като играч, който никога не се отказва. Бори се докрай и не отстъпва пред съперника. Истински боец на Фиорентина, за когото обаче трябва да разкрием една тайна. Той е защитник, но негов идол е Кристиано Роналдо - независимо, че любим защитник му е бразилецът Тиаго Силва. Това момче впечатлява и с волята си. Колкото удари и рани да получава по време на мач, показва, че никога не го боли. Голяма личност.
 
Христов е определян като един от най-талантливите централни защитници на България и целия Балкански регион. Преминава в Славия през 2013 година от юношеските формации на Левски. Дебютира за първия отбор на 30 юни 2016 година в първия кръг на Лига Европа срещу поляците от Заглембе Любин, когато влиза на мястото на друг млад футболист -Георги Йомов. Същата година е обявен за "Най-добър млад играч на България". 
 
Близнакът Андреа наказа Делио Роси
 
Петко не само напусна България и семейството си, когато премина във Фиорентина, но трябваше да се отдели и от своя брат близнак Андреа, който остана да играе за Славия (София). Съдбата помогна на Андреа преди месец да помогне на своите и вкара гол срещу Левски за 1:1 - отбор, за който и той, и Петко са ритали преди това, а днес е ръководен от Делио Роси.
 
Националът на България до 21 години получи акредитация не само като една от най-големите надежди на своята страна, но и на италианската футболна сцена", завършва очерка си за Петко Христов calcio.it.

Превод: prosport.bg