Мирела Демирева с финал в скока на височина и личен резултат за сезона

Спортист №1 на България за миналата година и сребърна медалистка от Рио 2016 Мирела Демирева се класира за финала в скока на височина на световното първенство по лека атлетика. 27-годишната българка преодоля квалификациите в Лондон, след като постигна личен рекорд за сезона от 192 сантиметра.

Олимпийската вицешампионка се справи от първия опит със 180, 185 и 189 см. След това тя направи една грешка на 192 см, но от втория опит преодоля височината. До момента най-доброто постижение на българката през 2017 г. беше 190 см.

За финала се класираха 12 от 30-те участнички, като всяка една от тях приключи със 192 см. Демирева раздели шестото място със световната шампионка в зала Вашти Кънингам от САЩ, европейската шампионка в зала Айрине Палшите и представителката на домакините Морган Лейк.

Олимпийската вицешампионка осигури първи български финал в Лондон

Три състезателки не допуснаха нито една грешка, сред които и лидерката в световната ранглиста Ирина Кучина. Рускинята, която защитава титлата си от Пекин 2015, раздели първото място в квалификацията с украинката Юлия Левченко и полякинята Камила Лицвинко.

Американката Иника Макферсон и британката Катарина Джонсън-Томпсън разделиха четвъртата позиция, след като се справиха от първия опит със 192 см, но преди това направиха по една грешка на 189 см.

Финалът е на 12 август от 21,05 часа българско време, а останалите участнички в него са олимпийската шампионка Рут Бетия от Испания, Михаела Хруба от Чехия и Мари-Лоранс Юнгфлайш от Германия.