Михов: МВР извива ръцете на клубовете, иска нереално много пари

снимка: lap.bg

Бившият президент на БФС и ПФЛ Валентин Михов разкри, че МВР иска от клубовете цели 40 хиляди лева, за да охранява дадена среща. Именно затова се налага отборите да разчитат на частни фирми. Той говори пред "България днес" по темата за боя между агитките на Локомотив (Пловдив) и ЦСКА-София на "Лаута" миналия уикенд. 

"Частните лица нямат правомощията, каквито имат полицаите. Но тук има два проблема: единият е, че от МВР извиват ръцете на клубовете с искане за нереално много пари, за да охраняват мачовете. Вторият е, че тези пари не стигат до самите полицаи, които дават тези наряди. Средствата отиват в МВР и там някъде потъват. Затова полицаите не са и мотивирани", сподели Михов.

"Системата е такава, че организаторът на мача трябва да се договори с МВР извън стадиона да има полиция, която да влезе при нужда. Както казах, служителите не са мотивирани и не реагират своевременно. Полицията иска по 40 000 лева, за да охранява мач вътре в стадиона. Затова се налага да се разчита на частна охрана, а органите на реда чакат отвън. За въпросния мач през 2006 г. (б.а. - финала за Купата на България между ЦСКА и Черно море) също бе така и затова се стигна до ексцесии. Просто системата е така изградена", заяви бившият президент на БФС.

Запитан дали привържениците на ЦСКА-София са най-опасни в цяла България, Михов бе категоричен: "Не мисля, че "червените" фенове са най-големите хулигани. Просто вътре между тях има най-големи разногласия в сравнение с останалите агитки".

"Искахме да сме като в Европа, но не сме дорасли още. Защото първо всичко тръгва от възпитанието. Крушката си има опашка - вижте как говорят и какво правят в парламента, това ли е примерът, който даваме на младите?", запита реторично Валентин Михов.