Борим се за голям форум от третото ниво на новия турнир Nations League

Българският национален отбор ще се състезава в дивизия "С" на новия турнир Nations League, който стартира догодина. УЕФА реши да създаде надпреварата, която да замени редовните контролни срещи между отборите. Така вече те няма да бъдат лишени от интрига и ще носят дивиденти за класиране на големи форуми.

В Nations League ще участват всички 55 европейски федерации със своите "А" национални отбори. Те ще бъдат разделени в 4 дивизии в зависимост от коефициента си в Националната ранглиста на УЕФА, която е различна от класацията за национални отбори на ФИФА.

В дивизия "А" ще се включат първите 12 в ранглистата, в дивизия "В" – следващите 12, в дивизия "С" – следващите 15, а в последната дивизия "D" – останалите 16 държави. Във всяка дивизия с жребий отборите ще бъдат разпределени в 4 групи по 3 или по 4 отбора. Във всяка група ще се играе на разменено гостуване, подобно на европейските квалификации, което означава по 4 или 6 мача за всеки национален отбор в зависимост от това дали е в група с 3 или 4 отбора. Мачовете ще се играят през септември, октомври и ноември 2018 г. Победителите във всяка група се класират за по-горната дивизия на следващото издание на Nations League, а заелите последно място в групата си изпадат в по-долна дивизия, ако има такава.

Финалите се образуват, като победителите от четирите групи в дивиция "А" ще мерят сили през юни 2019 година по системата полуфинали в един мач, двубой за третото място и финален сблъсък.

След приключване на квалификациите за Евро 2020, които ще се проведат през месеците март, юни, септември, октомври и ноември на календарната 2019 г. ще се изиграят и плейофите на Nations League, които ще определят последните 4 държави-финалисти на Евро 2020 освен вече определените 20 от квалификациите (победителите и завършилите втори във всяка група).

В плейофите на Nations League един срещу друг ще се изправят 16 отбора (най-вероятно победителите от всяка група във всяка дивизия). Тъй като вероятно доста от тези държави вече ще са се класирали за Евро 2020 чрез европейските квалификации, тяхното място ще бъде заето от следващия отбор с най-добро класиране в Nations League, който не си е извоювал място на финалите на европейското през пресявките, информира "Спортал".

В момента България заема 33-о място в класацията на националните отбори на УЕФА, което ни отрежда място в дивизия "С" заедно с отборите на Словения, Албания, Черна гора, Сърбия, Шотландия, Чехия, Румъния, Гърция, Израел, Кипър, Норвегия, Финландия, Естония и Азербайджан. В ранглистата е възможно да настъпят промени след последните два мача от европейските квалификации за Мондиала в Русия.