"Лъвовете" се класираха директно на Евроволей 2019

Националният волейболен отбор на България се класира по право за следващото европейско първенство - през 2019 година. Както знаете, националите ни завършиха на шесто място в крайната подредба на Евроволей в Полша, след като не успяха да преодолеят Сърбия на 1/4-финал. Това постижение обаче бе достатъчно, за да ни отреди директна квота за шампионата на Стария континент след 2 години.
Той ще има нов формат след промените от страна на CEV. На Евроволей 2019 ще участват 24 отбора. За пръв път в историята шампионатът и при мъжете, и при жените ще се проведе в четири страни едновременно, съобщава bgvolleyball.com. Новите правила гласят, че първите 12 тима от предходната надпревара се класират директно за следващата.
 
При жените, поради новата схема на провеждане на първенството с четири домакина, волейболистките на България трябва да бъдат поне сред първите осем на Евро 2017, за да си гарантират сигурно място на шампионата на Стария континент след две години. Възможно е обаче някоя от държавите домакини да намерят място в осмицата и така да освободят още квоти. 
 
Ето кои страни се класираха директно за Евро 2019: 
 
Франция, Холандия, Белгия, Словения - домакини.
 
Русия, Германия, Сърбия, Италия, БЪЛГАРИЯ, Чехия, Полша, Турция.
 
Останалите дванадесет отбора до пълната бройка от 24 участници ще бъдат попълнени след квалификации.