"Лъвиците" отново ще участват в Европейската лига

снимка: bgvolleyball.com

България отново ще участва в Европейската лига за жени през 2018 година. Това бе решено на срещата на централата на Европейската волейболна конфедерация (CEV). "Лъвиците" ще играят в надпреварата за пръв път от 2014 г. насам, когато завършиха шести.

CEV реши да раздели надпреварата при двата пола не "златна" и "сребърна" лига. Причината за този ход е, че рекордните 26 национални федерации подадоха заявки за участие в Европейска лига 2018. Отборите попадат в една от двете лиги в зависимост от класирането си в европейската ранглиста. В "златната" лига ще има 12 тима, а в "сребърната" те ще са 8. 

"Златната" Европейска лига ще включва 12-те най-добри отбора в Европа с изключение на тези, които ще участват във Волейболната Лига на Нациите на FIVB (б.р. наследник на Световната лига при мъжете и Световното Гран При за жени). Съставът на групите отразява настоящата европейска ранглиста на националните отбори за мъже и жени, като е приложена системата на "серпентината". 

При жените България попадна в група "А" на "златната" лига заедно с отборите на Азербайджан, Украйна и Португалия. В Група "В" са Хърватия, Унгария, Франция и Финландия, а в Група "С" бяха разпределени Чехия, Беларус, Словакия и Испания.

Във всяка група ще се изиграят 6 кръга между отборите на разменено гостуване. За финалната четворка ще се класират победителите от трите групи плюс най-добрия втори. Наградният фонд ще бъде рекордните 413 хиляди евро, като евентуалните победители в турнира ще спечелят 125 000 евро.

Освен това, първите два отбора от "Златната" Европейска лига ще се класират за новата Чалъндж къп на FIVB, където ще играят плейофни мачове срещу най-слабите от претендентите от Волейболната Лига на Нациите в съответния пол и да се борят за място в най-престижните състезания през 2019 година. 

Победителите от "сребърната" Европейска лига пък ще се изкачат в "златната" за 2019-а на мястото на най-слабия отбор.