Лудогорец може да прокара родни тимове напред в Европа

снимка: ludogorets.com

Представянето на Лудогорец в Лига Европа през настоящата кампания може да се окаже основен фактор за участието на българските отбори в турнира през сезон 2019/2020. То може да спести един квалификационен кръг на роден тим във втората по сила надпревара на Стария континент. Това ще се случи, ако "орлите" успеят да запазят коефициента в Европа на българския клубен футбол.

Родните участници в Европа през тази кампания - Лудогорец, Левски и Ботев (Пловдив) са спечелили 15 точки. Това ни отрежда 20-о място в класирането по национален коефициент за сезон 2017/2018 и общо 23-о място в цялостната класация.

Ако България остане на същата позиция, през сезон 2019/2020 носителят на Купата на страната ни ще започва от втори предварителен кръг на Лига Европа вместо от първи. Това означава допълнителни две седмици за лятна подготовка.

За целта Лудогорец трябва да продължи доброто си представяне в Лига Европа този сезон. Ако родният шампион стигне до 1/2-финалите в надпреварата, то България ще заеме 17-о място в клубната ранглиста. При това положение два наши тима ще започнат от втори предварителен кръг.