Левски Лукойл си го върна на Балкан за Купата

снимка: lap

Левски Лукойл се справи със 73-62 срещу Балкан в първи полуфинал за Купата на България, в зала "Универсиада". Реваншът е в събота в Ботевград. По този начин тимът сформираният наскоро с идеята да е хегемон у нас, а и в Европа тим си върна за загубата от този съперник за първенството - пак в София Първата четвърт бе прекъсвана на два пъти, след като таблата в зала "Универсиада" за пореден път дадоха на късо. Левски бе догонващ почти през цялото време, но нарушеният от прекъсванията ритъм в играта доведе и до много слаба резултатност в началните 10 минути, завършили при 8-13.

Вторият период стартира с разлика от 5 точки в полза на Балкан, най-голямата до този момент, но "сините" бързо обърнаха развоя на събитията. Нещата леко се изнервиха след двойно техническо на Асен Великов и Джордан Калахан, след което Левски направи пълен обрат. Великов и Божидар Аврамов вкараха силна инжекция с енергия в тима на домакините и серия от 10-0 им донесе точно 10 аванс на почивката.

Балкан тръгна отново силно след подновяването на играта, но след това отново Левски отново взе двицуфрен аванс, който поддържаше. Силни финални минути за ботевградчани в третия период отново скъсиха дистанцията до шест точки, за да върнат интригата преди последната четвърт - 51-45.

"Зелените" се доближиха до само три точки в началото на последната част, но оттам всичко тръгна по план за Левски Лукойл. Серия от 12-0 направи разликата вече много сериозна за домакините, с оставащи 4.30 минути на таблото. Левски поддържаше 15-тина точки преднина до финалната сирена, но в самия край Балкан направи нужните стъпки, за да намали до последното 73-62.

Така в Ботевград вече като домакини, баскетболистите на Небойша Видич ще трябва да обърнат само 11 точки изоставане. Христо Николов завърши с 19 точки и 8 борби за успеха на "сините", 17 добави Божидар Аврамов, 13 Станимир Маринов, а Кийт Клентън приключи с 12 точки и 13 борби. Христо Захариев реализира 16 за Балкан, Венцислав Петков добави 16, а Дейвид Хоутън отбеляза 10.

В другия полуфинал тази вечер Рилски Спортист сензационно падна в Самоков от Академик (Пловдив). "Майните" взеха аванс от 12 точки след 98-86 и чакат реванша под тепетата спокойно.