Канада смаза Русия, а САЩ унижи Сърбия на финалите в Световната лига по волей

снимка: fivb.com

Волей националите на Канада изненадващо разглобиха фаворита Русия с 3:0 гейма (25:23, 29:27, 25:17) във втория си мач от Група J1 на финалите от Световната лига в бразилския град Куритиба.

"Кленовите листа" не дадоха никакъв шанс на братушките и заслужено триумфираха на футболния стадион "Арена да Байшада", където се проведе двубоят. Вчера канадците паднаха от Бразилия с 1:3 и вече имат 3 точки, които на 99 процента ще ги класират напред в най-комерсиалния турнир в света на волейбола.

Най-резултатен за победителите бе Шарън Върнън-Евънс с 14 точки. Капитанът Джон Перин и Стивън Маар добавиха по 12 точки. За руснаците Егор Клюка завърши с 11 точки.

Възпитаниците на френския специалист Стефан Антига имат геймово съотношение 4:3. За Русия това бе първа среща и единственият шанс да се класира сред най-добрите четири тима в турнира е чиста победа с срещу домакина Бразилия утре от 21:05 часа българско време.

По-късно птрез нощта пък САЩ направи за смях актуалния шампион в Лигата - Сърбия. "Плавите" паднаха с 1:3 от Щатите като показаха нещо смислено само в третия гейм, когато биха с разлика. В останалите 3 части обаче северноамериканците изнесоха лекция на балканците.

Особено унизителен за сърбите бе вторият гейм. Те губеха в голяма част от него, но накрая някак поведоха със солидното и уж сигурно 23:20. Тогава обаче САЩ буквално премаза съперника си и след 5 безответни точки затвори частта с 25:23. В предишната си среща янките загубиха драматично от Франция с 2:2 гейма, но могат да се считат за сигурен участник в следващата фаза на Световната лига.