Ивет Лалова ще щурмува финала на Европейското в зала

снимка: БТА

Най-добрата българска състезателка в късия спринт Ивет Лалова потвърди, че ще участва на Европейското първенство в зала.

 

Шампионката на Стария континент на открито ще се включи в бягането на 60 метра, където все още няма титла. В Хелзинки миналата година Ивет триумфира в коронната си дисциплина 100 метра гладко бягане.

 

„Ивет потвърди, че ще участва на Европейското в зала в Гьотеборг", обяви президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

 

Той изрази надежда, че в Гьотеборг дисциплината 60 метра може да стане „българска", защото имаме реални шансове да излъчим две състезателки във финала. Освен Лалова, Тезджан Наимова се готви усилено именно за Шампионата на Европа в зала и е сред фаворитките за влизане във финала.

 

Ивет Лалова ще запише първия си старт в 2013-та година съвсем скоро - на 2-ри февруари на турнир в Карлсруе. Тя ще се включи в късия спринт на 60 метра гладко бягане, а най-сериозната ѝ конкурентка изглежда Верена Зайлер.


 
Германката е европейска шампионка на 100 метра от 2010-та година, така че настоящата и бившата кралица на Стария континент в престижната дисциплина ще премерят сили в началото на зимния сезон.


 
Ивет планира на направи още един старт в първата половина на февруари, макар още да не е стопроцента сигурно. На 8-ми започва турнира в Дюселдорф, на който Лалова е заявила участие.

 

На Европейското първенство в Гьотеборг няма нормативи за участие, което означава, че всяка федерация определя списъка си от състезатели по собствени критерии. Според президента Добромир Карамаринов, България ще състави отбор, който „да остави добро впечатление".