Хубчев: Противникът няма значение, искам отдаденост на терена

снимка: lap.bg

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Петър Хубчев заяви, че класата на съперника не трябва да влияе върху представянето на футболистите на терена. Бившият наставник на Берое сподели, че "лъвовете" са готови за предстоящата световна квалификация срещу Франция на "Васил Левски" на 7 октомври (събота). 

"Франция е един от най-силните отбори не само в Европа, но и в света. Аз обаче и като футболист, и като треньор никога не съм отдавал толкова голямо значение на това срещу кого играеш. Смятам, че мотивацията на един състезател трябва винаги да бъде на много високо ниво. Не вярвам в слуховете за проблеми в защитата на Франция, нито пък на аналогиите, че сега имаме Костадинов в състава си и през 1993-а - също. Самите футболисти също не се влияят толкова от историята и традициите. Те са важни повече за вас, журналистите. Липсата на Попов и Чочев не ме притесняват толкова. Националният отбор е играл и без Стоичков, без Костадинов, без Сираков. Със сигурност ще се отрази липсата им, но не смятам, че ще бъде водещо или пък може да бъде повод за оправдание", заяви Петър Хубчев.

Той сподели, че не се притеснява от липсата на капитана Ивелин Попов и на Ивайло Чочев. Хубчев не даде и никакви жокери за състава, на когото ще разчита срещу "петлите", защото самият той не е сигурен каква ще бъде схемата. Българският специалист каза, че е скастрил грешниците за загубата с 1:3 в Холандия и е направил обстоен анализ на мача, за да се изчистят неточностите. 

"Най-важното е, че всички играчи са здрави и могат на 100% да се включат в тренировките. Нормално е да са леко изморени, след като са имали мачове за клубните си отбори през уикенда, но сериозни проблеми нямаме. Няма как да ви кажа обаче какво е физическото им състояние. Особено на тези, които играят зад граница. След като навсякъде се твърди, че сме професионалисти, се надявам наистина да са такива и да са в добро функционално състояние. Към момента сме направили само една тренировка заедно, така че, ако трябва да бъда честен, не знам кои ще заместят Ивелин Попов и Ивайло Чочев. Нямам яснота за стартовия състав. Стремим се да гледаме максимално много мачове на живо на момчетата, които играят в България, а на останалите - по телевизията, но истината е, че до последно не знаем кои ще започнат. Решаваме го след последната тренировка", коментира Хубчев, цитиран от "Спортал". 

"Сутринта анализирахме детайлно загубата с 1:3 от Холандия. Споменал съм конкретни имена, конкретни грешки, но всичко остава в залата. За времето, в което сме заедно, момчетата мисля, че осъзнаха и повярваха, че държим на определени принципи, и приемат това, което им казваме. Начетох се на много мнения и изказвания напоследък, но истината е, че във футбола нещата много бързо преминават от едната крайност в другата. Най-важното, което трябва да направим, е да изградим едно постоянство без значение къде играем - у дома или навън. Сега наричаме "Васил Левски" крепост, но само след един или два неубедителни мача това ще се промени. Има, разбира се, известна доза истина в това, че сме силни у дома, но гаранция няма за нищо. Трябва да се направи поредица от силни мачове, за да можем да кажем, че сме свидетели на някаква тенденция", допълни селекционерът на България.