Гришо: Наслаждавам се и променям играта си за всеки мач

Григор Димитров победи Ник Кирьос на осминафинал в Мелбърн с 7-6(3) 7-6(4) 4-6 7-6(4) и продължава напред в надпреварата. Двамата предоставиха на зрителите интригуващ мач с висок интензитет и високо ниво на тенис, като в крайна сметка българинът спечели битката на Rod Laver Arena. Публиката бе предимно зад Кирьос, тъй като той бе последният представител на домакините. Ето какво каза Григор на пресконференцията си след двубоя:

Как беше атмосферата? 

Великолепна. Беше хубаво. Както се очакваше да бъде. Играейки срещу момче, родено тук, мисля, че винаги е така. Мисля, че всичко беше прекрасно. Прекрасна атмосфера днес. Хубаво е да играеш при толкова добри условия. Кортът беше добър. Нямаше вятър. Не беше горещо. Не беше студено. Беше просто перфектно за тенис днес.

Какво научи тази вечер?

За себе си? Добър въпрос. Научих, че мога да прeвключа на нова скорост, когато наистина е нужно. Мисля, че това е нещо, с което се затруднявах по време на турнира. Първите няколко кръга не удрях топката добре. Знам това, но все пак успявах да се задържа във важните моменти, което е добре. Днес можех да играя по съвсем различен начин, имах висок процент вкаран първи сервис, висока успеваемост при посрещане. Можех да играя своята игра малко повече, да разчитам повече на силните си оръжия, мисля, че това беше стъпка напред за мен.

Какво смяташ за следващия си опонент?

Стигнал е толкова далеч. Трябва да съм готов. Просто е. Няма място за подценяване или нещо подобно. Трябва да изляза и да играя своя тенис. Както казах, единственото нещо, върху което се съсредоточавам от първия ден на корта е наистина да гледам своята половина на корта, своето представяне. В това искам да стана по-добър. Няма значение срещу кого играя, просто искам да ставам по-добър. Всеки мач искам да влизам  в различен ритъм и евентуално, както казах, да превключвам на нова скорост всеки мач може наистина да ми помогне.

Беше дълга битка между теб и Ник днес. Какво си казахте накрая?

Мисля, че бяхме много добри един към друг. Когато сме извън корта, двамата се уважаваме много. Говорим си в съблекалнята и така нататък. Мисля, че се виждат много позитивни неща покрай него последните седмици. Пожелах му късмет, да продължава в този дух. Мисля, че е важно, играем тази игра, за да се забавляваме, да се наслаждаваме. Знам, че е голяма битка на корта, но сме хора над всичко. Да, съревноваваме се там, но на първо място трябва да сме човечни.

Можеш ли да ни просветлиш – какво каза той? Беше хванат от камерите да казва „вярвай“. Това е всичко, което чухме.

Защо не го питате, какъв беше отговорът му?

Каза, че вярва в теб и мисли, че можеш да спечелиш турнир от Големия шлем.

Винаги съм искал подобни разговори да остават между нас. Няма нужда от това. По-добре е да остават лични. Пожелах му късмет, да вярва в себе си и да продължава да играе. Останалото ще си остане между нас.

Поговори още малко за Ник. Очевидно причината не е в това, че няма треньор, но той прави каквото си иска както на корта, така и извън него. Понякога прави вдъхновяващи неща. Понякога потресаващи. Какво мислят хората в съблекалнята и в играта за Ник, какво мислиш ти за него?

Ако трябва да съм честен, не прекарвам толкова време в съблекалнята, за да знам какво мислят всички за него. Виждаме колко запален може да бъде на корта и как може да играе невероятен тенис. Той е удивителен, удивителен талант, може би най-талантливият играч в Тура. Има прекрасно, добре развито оръжие в лицето на сервиса си.  Мисля, че се справя все по-добре с времето, започва да намира пътя си на корта. Мисля, че само се подобрява. Отново – той е страхотен човек. Донякъде затова играем тази игра. Обичам да се съревновавам с него. Знам, че понякога е трудно, много трудно, но в същото време, това се случва заради любовта към тениса, а аз обичам тениса. Затова мисля, че днес беше толкова добър мач и за двама ни – беше истински мач от Големия шлем.“

Винаги е трудно да сравняваш различни мачове и опоненти. Мачът, който игра срещу Надал преди година и този сега, виждаш ли някакви прилики в начин, по който игра, атмосферата…

Да, влизаме в етап от турнира, където всички мачове значат много за нас. През тази втора седмица винаги е привилегия да играеш на този корта, пред тези фенове. Знаех, че са на негова страна. Просто е. Не такова бе положението. Част от играта е. Мисля, че всички тези моменти са част от играта и просто трябва да намериш решение.

Мислиш ли, че игра по-добре от миналата година?

Трудно е да се каже, ако трябва да съм честен. Много, много трудно е да се каже. Съвсем различен съперник, различни разигравания. Позициониране. Мога просто да стоя тук и да ви говоря цяла вечер за разликите, всеки мач е различен. Може би статистиките ще са същите, сетовете ще са същите, но в края на деня това е бил съвсем различен мач. Една година по-късно е. Доволен съм от моментната ситуация, от това, че вдигнах нивото, в моментите, в които имах нужда от това.

Как успя да играеш на такова ниво след трудностите от първите кръгове? Беше на високо ниво от старта. В края на мача…

Не знам. Мисля, че особено когато участваш в дълъг турнир, важно е преразглеждаш играта си след даден кръг. Променяш държанието си и намираш начин да правиш нещо по-добре, променяш нещо, за да стане това. Просто е. Казах си: „Добре, стигна дотук. Сега е време да започнеш да се наслаждаваш малко повече и да преживяваш самия момент. Никога не знаеш колко пъти ще дойдеш на Rod Laver Arena.“ Дори само това ми дава мотивацията и тласъкът – „Хей, тук си сега, просто играй.“ Спечелих доста мачове през последните години и когато играя на голямата сцена, го правя  с много уважение. Уважение към екипа си, към публиката. Това е прекрасна част от спорта, която обичам. Когато влизам в тези мачове, просто искам да остана в самия момент и  да се боря, да правя каквото е нужно, за да спечеля.

При 5-3 той пропусна смач. Ти сервираше за мача. Не сполучи. Колко покъртително бе това?

При 15-0 изиграх лоша точка. Взех грешно решение да играя слайс по линията, аз бях виновен. Просто е. Трябваше да го преживея и да сменя страната. „Хей, човече, нека пробваме още веднъж.“ Разбира се, щях да се радвам, ако бяхме приключили бе още един тайбрек. Но не се предадох нит за секунда. Фактът, че трябваше да направя тези удари, да взема правилните решения в правилните моменти, особено при 4-3 на мой сервис. Всичко това значи много за мен и когато успея да го направя, това ми дава крила, дава ми надежда, дава ми нова цел. И мисля, че най-хубавото е, че сега можем, надявам се, да станем по-добри.

Преди с напредването на турнирите ти се налагаше да играеш срещу други опитни тенисисти, но днес се срещна с Ник, следващият ти мач е с Кайл. Сега играеш с пробиващите, донякъде млади играчи. Имаш ли различна нагласа? Виждаш ли други млади играчи, които да ти грабват вниманието?

Гледам много тенис, дори юноши понякога. Трябва да сме наясно с това, което идва, това, което ще срещнеш. Разбира се, че ще има нова вълна от млади състезатели. Дори вече не считам Ник и всички момчето около него за млади, млади. Ние сме почти на една възраст. Това няма значение. Както казах, някои хора стават зрели рано. Някои развиват играта си и физиката си рано, така че има много различни съперници, които играят в момента. Просто гледам на двубоя като нов мач, както казах. Най-важното нещо за мен е да се концентрирам върху себе си. Срещу когото и да играя, искам да спечеля мача. Просто е.

Ник удари толкова много удари от толкова много позиции на корта. Как се справяш с емоциите си, когато това се случва?

Понякога е непредвидимо. Понасяш се по течението и понякога се усмихвах, понеже е великолепно. Понякога знаех къде ще играе, знам, но понякога се разочаровах, когато той оцелваше линията или играеш някъде, където не съм очаквал. Трябва просто да се придържаш към плана си и да вярваш в играта си. Просто е.

Източник: ausopen.com