Григор: Сервисът ме подведе, сега съм унил

Григор Димитров заяви, че ще си направи позитивни изводи от отпадането на четвъртфиналите от Кайл Едмънд. Най-добрият български тенисист заяви на последната си пресконференция, че е усещал, че още от първия ден не играе добре. Също така Григор посочи сервисът като най-големия си проблем в Мелбърн.

– След мача срещу Ник сигурно сте имали очаквания. Как виждате днешния двубой?

– Вижте, Кайл заслужава цялото уважение. Той заслужи победата. Той работи толкова усърдно през изминалите месеци. Знам, защото играх с него няколко пъти. Поемам цялата отговорност за мача ми днес. Няма смисъл да казвам какво съм сбъркал, защото мога да седя и да си говоря, но заслугата е негова. Той е победителят.

– Казвате, че сте го видели да тренира здраво. Играли сте няколко пъти. Видяхте ли подобрение от тези два пъти?

– Абсолютно. Забелязах, че и той е малко уморен, търсеше малко повече печелившите удари. Понякога дори е по-рудно да играеш срещу такива опоненти. Може и да играеш добре, но те просто ще дръпнат спусъка няколко пъти, когато не очакваш, играят малко по-различно. Това направи той. Всичко се разви по негов план. Видях го как се подобрява през изминалите месеци. Постигна добър резултат.

– До каква степен мачът с Кириос Ви изтощи?

– Всички мачове. Мисля, че от първия ден не играх добре. Отне ми време, за да вляза в ритъм. Срещу Ник играеш срещу публиката, срещу него, срещу собствените си очаквания. Има много компоненти, влизащи в играта.В крайна сметка обаче бях щастлив, че поне намерих начин да победя. Но зад кулисите е това, което правиш за да се чувстваш по-добре на корта, това те изчерпва доста. Няма значение в каква форма съм, мисля, че психически бях уморен. С всеки мач опитваш неща, за да се подобриш, да си в по-добра форма и с по-добра нагласа. Днес просто не намерих начин. Има такива дни. Трябва да видя какво се случи. Чувствах се добре, но има и други фактори в момента.

– Как мислите да се справите? Ще си починете няколко дни, после ще се върнете на представянето тук или ще го забравите и ще се фокусирате върху предстоящото?

– Трудно е да скриеш разочарованието си. Така се чувствам, Боли ме и трябва. Сега гледам рационално на нещата. Трябват ми няколко дни почивка и да правя неща, които не мога по време на турнира. Да оценя австралийското турне. Не беше лошо като цяло, но не беше и каквото исках. Позитивното е, че усещам, че през предстоящите седмици мога да се подобря. Сега трябва да тренирам умно и да не прекалявам отново, но същевременно да се уверя, че намира ритъма си отново, намирам играта си и елементите ѝ. Това изисква малко работа, но ще мога да я направя и да се надяваме, че ще покажа по-добър тенис с напредването на годината.

– Извличате ли позитиви от факта, че стигнахте 1/4-финал?

– Да, абсолютно. Трудно ми е да го приема, но трябва. Аз съм много критичен спрямо себе си. Винаги изисквам много. Когато не постигна планирана цел, унивам. Но това са моментите, от които съм се учил през годините, особено тук беше трудно, защото изгубих полуфинал. Трябва обаче да продължа. Да стана и да изтупам праха. Хубавото не тениса е, че винаги има следваща седмица. Можеш да играеш всяка седмица. Както обаче казах, става дума за това как играх мачовете и съм щастлив – нямах най-добрите си дни, но побеждавах и се борих. Тъжно е, че дойде краят. Винаги има надежда.

– Завършихте сезона толкова добре в Лондон. Трудно е да пренесеш доброто представяне веднага през следващата година. Мислите ли, че може би няколко седмици почивка щяха да ви помогнат, защото краят на един сезон почти се слива с началото на друг?

– Ще ми се правилно да мога да отговоря на този въпрос. Нещата са такива, каквито са. Виждали сте някои да го правят отново и отново. Това са моите примери. За да съм №3 и един ден да преследвам №1 трябва да не спирам да преследвам целите си. За първа година постигам нещо подобно. Поне знам вече какво е. Изминах пътя. Същевременно, трябва да продължа и да видя къде са границите ми. Когато мислиш, че си ги достигнал, търсиш още някой процент тук и там в различен аспект, дали ще е тенис, фитнес или психология. Това е едва началото на годината. От Бризбейнн досега нямам лесен мач, който да е свършил за час и 20 мин. Всичко бе над два часа. Това изморява тялото, имайки предвид и късата предсезонна подготовка. Имах една седмица почивка. Не  съм спирал от ноември, което е добър знак, че тялото ми е здраво. Мога да печеля оспорваните мачове, така че перспективата е добра.

– Колко добър смятате, че е Кайл? Какви са шансовете му на полуфинала?

– Изгледах почти всичките му мачове тук. Определено спечели трудни мачове. Не обича много жегата. Видях го и днес. Но той издържа, вярва в себе си и търси печелившите удари. Веднъж достигнеш ли този етап на турнир от Големия шлем, всичко може да се случи. Всичко опира до това колко силно го искаш. Такива възможности не чукат всеки ден на вратата. Така че открият ли ти се, трябва да извлечеш максимума. Един ще стане шампион.

– Мислите ли, че играта ви бе леко измъчена? Не по отношение на резултатите, а по отношение на това да печелите лесно мачовете си, на което сте способен?

– Не знам. Мисля, че визията на всички за тениса е много различна. Смятам, че всички играчи също са много различни. Всеки има свой собствен път. Всички сме преминали през различни трудности и по различен път до върха.Дали имах големи очаквания? Да, имах. Какво друго мога да кажа? Всички имат такива.  Ако ме питате дали е имало напрежение върху мен през всичките тези години – да, имаше. В известен смисъл вече нямам какво да доказвам на никого. Аз играя тенис за себе си. Като цяло постигнах това, което всеки си мислеше, че ще постигна. Не става въпрос за това точно сега. Всъщност става дума за подобряването на собствената ми игра, собствената ми вяра и собстения ми стил. Със сигурност, след като стигнеш до върха, нишата е все по-тясна. Имаш по-голяма мишена на гърба си и всеки иска да я уцели и да те победи. Всички правят по-добри мачове срещу теб. Така че, да, става по-трудно. В това се крие и чарът. Ето защо се стремим да стигнем до такъв вид усещане преди или след мача.

– Имахте ли възможност да гледате двубоя вчера между Джокович и Чунг?

– Не го гледах, ако трябва да бъда честен. Само един сет. Очевидно е направил нещо много добро, за да го победи. Мисля, че той е много добър играч и тепърва ще има успехи.

– В края на миналата година – втората половина на сезона – сервирахте наистина добре. В Мелбърн имахте затруднения с началния си удар през цялото време. Има ли някакъв конкретен проблем? Нямате ритъм? Или пък проблемът беше в слънцето?

– Наистина не знам. Слънце, вятър или каквото и да е, не ме притесняват. Наистина трябва да обърна внимание на началния удар. Мисля за това от първия ден тук, дори още в Бризбейн, усещах, че не сервирам достатъчно добре. Да, очевидно, ще гледам доста записи и ще прегледам статистиките. Определено сервисът е компонент, с който се борих много през последната седмица. Знам, че ако променя това, ще съм доста по-постоянен. Дори и сега имам чувството, че в някои от мачовете сервирах над 50%. Просто печелившият процент на втори сервис бе доста нисък и направих доста двойни грешки. Мога да обвинявам единствено себе си.