Най-доброто от "Мастърс" (1 част)

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

От 12 до 19 януари ще се проведе „Мастърс“ - турнирът, който събира в Лондон каймака на снукъра за наградата от 200 хиляди британски лири. Участие ще вземат водещите 16 професионални състезатели, между които шампионът от миналата година Марк Селби, световният шампион Рони О'Съливан и номер 1 в ранглистата Нийл Робъртсън.

По този повод Sporta.bg Ви припомня някои от най-интересните моменти от надпреварата през последните години:

Първа титла за О'Съливан (1995)

През 1995 година се навършват 20 години от началото на „Мастърс“-а. На финала през тази година, обаче, един срещу друг застават двама играчи, които дори не са родени по времето, когато турнирът се провежда за първи път през 1975. Рони О'Съливан и Джон Хигинс са на по 19 години, но вече са постигнали първите си големи успехи в спорта.

Шотландецът печели откриващия фрейм, но устременият му опонент повежда с 6:1. Ракетата не се спира дотам и взима първата си „Мастърс“ титла с 9:3. Това е едва началото на блестящата кариера и на двамата британци, които ще наблюдаваме и тази година.

Рекордът на Хендри (1996)

4056629

Стивън Хендри дебютира в „Мастърс“ през 1989 година и още тогава печели първата си титла.Следващите сезони също не носят разочарования на шотландеца и през 1993 той вече има пет последователни турнирни победи на „Уембли“.

Особено внимание заслужава резултатът му от 1991 година, когато Хендри среща Майк Халет във финалната среща. Англичанинът изиграва блестяща първа сесия и повежда с 7:0. След почивката Хендри отвръща с две партии, но Халет взима и фрейм номер 10 и се засилва към победа с 9:2, но изтърва финалната Розова, докато разчиства цветовете. Шотландският му противник не изпуска златния си шанс и измъква победата с 8:9.

Следващите две години носят още 2 трофея на Златното момче. Рекордът от последователни победи в периода 1989-1993 година е толкова впечатляващ, че младата звезда получава правото да задържи трофея за себе си. Това не се оказва достатъчно за Хендри и той за шести път е коронован за „Мастърс“ шампион по снукър през 1996 година, след като изиграва седем финала в състезанието за осем години. Постижението му остава непобедено и до днес.