Федерер показа на Сок как се играе на финалния "Мастърс"

снимка: twitter.com

Роджър Федерер започна успешно похода си към седми трофей на финалния "Мастърс" в Лондон, след като надви Джак Сок с 6-4, 7-6(4) за малко повече от час и половина игра. Двубоят бе откриващ на тазгодишните финали, а швейцарецът не даде никакъв шанс на съперника си и записа първи успех в група "Борис Бекер".

19-кратният шампион в турнирите от Големия шлем започна ударно срещата, като успя да пробие американеца още в първия му сервис гейм. Федерер взе рано инициативата, а щом сдаде подаването си, Сок рухна психически. Той се задържаше в резултата и печелеше сервис геймовете си до края на сета, но 36-годишният Маестро нямаше намерение да му отстъпва. Федерер не даде нито една точка за пробив на съперника си, а и на него не му бяха нужни такива, за да затвори частта при 6-4.

Номер 9 в света тръгна много добре във втория сет. Той вече бе освободен психически и започна начисто, като спечели два от първите си три сервис гейма на нула. Сок не изпитваше никакви трудности при подаванията си, но това се отнасяше и за опонента му. Американецът едва измъкна седмия гейм, като даде две възможности за пробив на Федерер. Същото се случи и в маратонски 9-и гейм, но Сок пак оцеля и поведе с 5-4. Федерер показваше, че не изпитва трудности на свое подаване и печелеше геймовете си на нула. Така се стигна до тайбрек.

В него нещата вървяха точка за точка до 2:2, но швейцарецът направи минипробив и дръпна с 4:2. Сок върна минибрейка и пак изравни, но загуби разиграването за 4:5 от своя гледна точка. Федерер имаше два сервиса, за да спечели мача и се възползва от тях, затваряйки тайбрека при 7:4.