Федерер обърна Чилич и върви безгрешно в Лондон

Роджър Федерер победи Марин Чилич с 6-7(5) 6-4 6-1 и  ще излезе без загуба от груповата фаза на Nitto ATP Finals в Лондон. Двубоят бе оспорван до средата, но след нея швейцарецът бе по-добрият на корта и закономерно се поздрави с успеха. Той му гарантира първото място в група „Борис Бекер“. Хърватинът така и не съумя да надвие някой от съперниците си в трите си мача в турнира и ще го напусне безславно, освен ако и двамата тенисисти от по-късния мач не се откажат поради контузии.

Началото на двубоя бе трудно за Марин Чилич, който трябваше да спасява три брейкбола още на първото си подаване. След като се справи обаче, нещата потръгнаха добре за сервиращите и макар редовно посрещащият да стигаше до 2 точки в гейма, до 4-4 не видяхме дори дюс. Тогава при 30-30 хърватинът сгреши от воле и даде нова точка за пробив на съперника си. 198-сантиметровият тенисист отново не се пречупи и поведе с гейм.

Стигна се до тайбрек. Първият минипробив дойде от двойна грешка на Роджър Федерер, противникът му се възползва и бързо дръпна с 4-1. Маестрото скъси разликата с два добри начални удара, а Чилич възстанови равенството с непредизвикана грешка. При 5-5 прекрасен ретур даде предимство в разиграването на хърватина, а добро воле завърши точката, с което той си осигури и първи сетбол. Реализира го със своя уинър номер 20 в двубоя, като по този показател той водеше с 13 на Федерер. Малко по-малка бе дупката между двамата в статистиката за непредизвикани грешки – 22 срещу 12.

Федерер откри втората част с гейм на 15, а във втория достигна до петия си брейкбол в двубоя, но отново не успя да се възползва – 1-1. Време бе и Чилич да получи своя шанс, но когато това се случи, противникът му се справи елегантно – къса топка, последвана от воле върна равенството. Мина се през дюс три пъти преди швейцарецът да спаси подаването си.

Двамата навлязоха в размяна на рутинни сервис геймове и това продължи до 5-4, когато при 15-30 Марин Чилич запрати топката в мрежата. Този път Федерер не пропусна – 6-7(5) 6-4. В тази част хърватинът намали драстично броя на непредизвиканите грешки, но в същото време вкарваше едва 46% от първите си сервиси.

tenniskafe

Световният номер 2 стартира третия сет ударно. Проби с мощен форхенд за 2-0, след което затвърди на 0 и се добра до дюс на чужд сервис. Не успя да запише нов брейк, но получи два нови брейкбола при следващото подване на съперника си. Чилич спаси първия, но не съумя да се справи с втория и Федерер щеше да сервира за мача – 5-1. Маестрото не срещна никакви трудности да затвори двубоя, като дори го стори с гейм на 0.