Фаворитката на 400 м спря преди финала, Франсис я задмина

снимка: twitter.com

Страхотна драма предложи женския финал на 400 метра на световното първенство по лека атлетика в Лондон. Неочаквано в него най-бърза бе американката Филис Франсис, която пробяга половин обиколка за 49.92 секунди и се окичи със златото. Това бе и личен рекорд за спринтьорката. Втора, също сензационно, се нареди Салва Ейд Насер от Бахрейн отново с най-добро лично постижение - 50.06, а една от големите фаворитки Алисън Филикс (САЩ) пробяга дистанцията за 50.08 и се задоволи с бронза.

Най-драматичният момент обаче бе спирането на Шоне Милър от Бахама само 30 метра преди финала. Една от големите фаворитки получи схващане, след като водеше убедително и може би щеше да спечели състезанието. Тя обаче спря и започна да куца до края, като успя по някакъв начин да запази 4-а позиция с време 50.49 секунди.

До момента победителката Франсис имаше златни медали само на щафетите, но ето че завоюва първото си голямо отличие на 400 метра. Интересното е, че бахрейнката Насер допреди само година бе тренирана от българина Янко Братанов. Третата Алисън Филикс пък записа невероятно постижение - тя вече има 14 медала от шампионати на планетата.