Джошуа-Пулев - супер любопитна и пълна статистика преди боя

снимка: skysports.com

Антъни Джошуа излиза срещу нашата гордост Кубрат Пулев в задължителна защита на световните титли на Международната боксова федерация (IBF) и Световната боксова асоциация (WBA) в тежка категория на 28 октомвриб през 80 000 зрители в Кардиф. Сайтът “TheStatsZone” е подготвил статистически анализ на поведението на ринга на двамата боксьори преди гладисторската среща на Общинския стадион (Принсипалити стейдиъм) в уелската столица:- Джошуа се стреми към 20-а победа в 20-ия си мач, като досега не среща особени проблеми по пътя си към върха в дивизията. Англичанинът е престоял на ринга само 55 рунда досега в кариерата си, като единствено срещу Владимир Кличко (победа с технически нокаут в 11-ия рунд) показа, че е колеблив в по-дълги мачове.

- Пулев има доста повече опит от съперника си, защото е натрупал общо 174 рунда в 25-те си победи, печелейки 12 от тях със съдийско решение. Кобрата има също така много дълга кариера като аматьор.

- Джошуа е по-високият от двамата (198 см към 194 см) и съответно има по-голям размах (208 см към 203 см), което е предимство за него, предвид бързината на ръцете му.- Това е четвърта защита на титла за Джошуа, откакто спечели овакантения пояс на IBF срещу Чарлс Мартин преди 18 месеца. Мачът му с Кличко бе най-дълъг (11 рунда), след като преди това не бе прекарвал на ринга повече от 7.

- 16 от 19-те нокаута на Джошуа са били постигнати в рамките на първите три рунда от неговите мачове.

- Пулев е демонстрирал в кариерата си, че може не само да нокаутира, но и да печели по точки срещу опонентите си, когато мачовете му продължават максималните 12 рунда.

Джошуа срещу Пулев - основни статистически показатели в кариерите им (средно тегло, тегло в последните шест мача, общ брой победи на съперниците, общ брой загуби на съперниците, общ брой равенства на съперниците, общо нокаути, средно рунд на отбелязване на нокаут):- В последните си шест мача Пулев е излязъл на ринга с тегло 113.4 кг, а средно в професионалната си кариера е тежал 112. Джошуа също е бил по-тежък в този период, в сравнение със средното му тегло - 112 към 109.

- Джошуа и Пулев са се изправяли срещу четирима общи съперници, като с изключение на Кличко, изходите от двубоите са идентични, макар англичанинът да се е справял по-бързо със своите опоненти.- Пулев бе нокаутиран в петия рунд от Кличко, но тогава украинецът бе във върхова форма, докато срещу Джошуа бе вече в заника на кариерата си и въпреки това прати младока в нокдаун и можеше да го спре.

- Статистиката на ударите на Джошуа срещу Кличко и Пулев срещу Кличко показва, че англичанинът е отправил повече удари, но е пласирал само 0.2 повече прави удари от Кобрата.

- Общата статистика на мачовете им подсказва, че стиловете им са доста различни, защото Пулев е по-методичен и преценява движенията си повече, докато Джошуа е експлозивен и изостава от българина по отношение на тактиката.В заключение “TheStatsZone”, цитиран от Спортал информира, че по-скоро шансовете на Пулев за победа не са свързани с нокаут, а с победа по точки. “Ако двамата се бяха срещнали преди Джошуа да излезе срещу Кличко, вероятно мачът им щеше да е по-оспорван, докато сега опитът на шампиона е много по-голям и го прави фаворит срещу българина”, приключва анализът.